Економіка

Поляки допоможуть з видобутком газу українцям

Українська і польська компанії мають намір досліджувати території в районі родовища Пшемисль.

Польський нафтогазовий концерн PGNiG і компанія Енергетичні ресурси України домовилися про співпрацю в пошуку і видобутку вуглеводнів в Україні. Підписання угоди відбулося у Варшаві, повідомляє ТАСС.

«Це важливий крок для України, для нас, і для PGNiG», — сказав керівний партнер компанії Енергетичні ресурси України Дейл Перрі.

За словами глави правління PGNiG Петра Возняка, угода стосується розробки в районі родовища Пшемисль. Це одне з найстаріших родовищ у Польщі. Воно вичерпано на 80%. Зараз польська і українська компанія вирішили дослідити найближчі території, які знаходяться, в основному, на українській стороні. «Ми впевнені, що газ там є», — констатував Возняк.

Він додав, що угода відкриває нові можливості для поставок газу через кордон, з огляду на той факт, що закінчується угода між Україною і Росією на транзит газу і звільняються транспортні потужності газопроводу.

Наразі на родовищі Пшемисль PGNiG видобуває близько 0,5 млрд кубометрів газу в рік. У 1971 році обсяги видобутку становили 3,7 млрд кубометрів. З родовища вже вилучено 65 млрд кубометрів газу, вважається, доступними для видобутку залишилося близько 20 млрд кубометрів.

Відзначимо, за 11 місяців 2019 року видобуток газу в Україні знизився на 1,1% (на 210,3 млн куб. м) — до 18 млрд 851,4 млн куб. м.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net