Здоров’я

Помірне вживання алкоголю не призводить до недоумства — вчені

Люди похилого віку, які щодня вживають невелику кількість алкоголю, мають такі самі шанси на розвиток деменції, як і їхні непитущі однолітки.

Вживання алкоголю в межах доз, рекомендованих лікарями, не пов’язане з підвищеним ризиком розвитку когнітивних розладів (старечої деменції) у літніх здорових людей. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані Школою охорони здоров’я Гарвардського університету, повідомляє Голос Америки.

Вчені протягом шести років спостерігали за більш ніж 3000 особами у віці від 72 років і старше.

У підсумку вони дійшли висновку, що літні люди, які вживають щодня від одного до двох келихів алкоголю, мають точно такі самі шанси на розвиток недоумства, як і їхні однолітки, які рідко вживають спиртне.

Зазначається, що на початку дослідження у більшості учасників не спостерігалися симптоми деменції, проте 473 людини страждали когнітивними розладами в легкій формі.

До кінця дослідження деменція розвинулася в 512 учасників, включаючи 348 випадків хвороби Альцгеймера.

Частота вживання алкоголю ніяк не вплинула на ризик розвитку деменції у людей, які на початку дослідження не скаржилися на когнітивні розлади.

Серед тих, хто на початку дослідження демонстрував легкі розлади, люди, які щотижня випивали більше 14 порцій алкоголю, мали підвищений ризик розвитку деменції — у 3,5 раз більше в порівнянні з тими, хто пив менше однієї порції щотижня.

Однак люди, які повністю утримуються від алкоголю, також перебувають у зоні підвищеного ризику.

При цьому автори дослідження рекомендували пацієнтам проконсультуватися з лікарями з приводу дозволених доз алкоголю, оскільки кожен випадок індивідуальний.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net