Світ

Поразка в Стамбулі стало причиною розколу в партії Ердогана

ЭрдоганЧерез місяць після виборів до місцевих органів влади, за підсумками яких правляча партія Справедливості і розвитку втратила контроль над двома найбільшими містами Туреччини, представники ПСР почали сумніватися в альянсі з націоналістами. На думку деяких саме цей альянс став причиною невдач на виборах, передає Reuters.

Відповідно до угоди між ПСР і партією Націоналістичний рух, націоналісти не висунули жодного кандидата в мери в столиці Анкарі або Стамбулі на виборах 31 березня, а ПСР залишилася осторонь в інших регіонах.

Але ця угода не завадила Народної республіканської партії (НРП), яка уклала аналогічний договір з іншими дрібнішими опозиційними партіями, отримати пост мера в обох містах.

ПСР все ще заперечує свою поразку в Стамбулі, найбільшому турецькому місті і діловому центрі, де сам Ердоган займав пост мера до того, як партія прийшла до влади на національному рівні в 2002 році.

Поки рішення по апеляції ПСР затягується, поразка викликала всередині ПСР питання про стратегію кампанії. Хоча альянс допоміг їм завоювати більшість голосів по всій країні, члени ПСР кажуть, що він приніс обмежені вигоди.

«ПНД більше виграла від цього альянсу, більше, ніж ми», — сказав Reuters високопоставлений чиновник в штаб-квартирі ПСР в Анкарі.

Інший представник ПСР сказав, що 71-річний лідер ПНД Девлет Бахчелі, колись переконаний критик Ердогана, був непередбачуваним союзником.

ПСР покладається на ПНЛ в парламенті, що означає, що будь-який розрив в пакті призведе до пошуку нових партнерів — серйозна проблема після різкої критики Ердогана щодо опонентів під час передвиборчої кампанії.

Одне з джерел вважає, що якщо турецька виборча комісія прийме рішення не проводити повторні вибори в Стамбулі, стимулів для збереження альянсу буде мало. «Доля альянсу залежить від цього рішення. Неможливо сказати, як складеться долі альянсу в короткостроковій перспективі, але перелом став помітним зараз », — сказав він.

Представник ПНД заявив, що, хоча розбіжності з ПСР стали очевидні, проте в партії не схиляються до розриву так званого «Народного альянсу».

Невдачі ПСР в Анкарі та Стамбулі викликали різку суспільну критику з боку політика, колись знаходився в центрі адміністрації Ердогана.

Колишній прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу засудив альянс партії з націоналістами, заявивши, що він завдає шкоди «як з точки зору рівня виборців, так і ідентичності партії».

Давутоглу, який був прем’єр-міністром в період з 2014 по 2016 рік, також розкритикував економічну політику ПСР, обмеження ЗМІ.

Після того, як лідер НРП Кемаль Кілічдароглу зазнав нападу на похоронах солдата, Ердоган виступив з більш примирної промовою із закликом до єдності.

Аналітики вважають, що його посилання на національну єдність може бути в значній мірі риторичної, а опозиція говорить, що це порожній звук, після того, як він неодноразово звинувачував НРП і її союзників в підтримці тероризму.

«Деякі люди в ПСР займаються самокритикою. Це турбує Ердогана. Як може людина, яка не може терпіти самокритику у своїй власній партії, проповідувати демократію? », Заявив заступник голови НРП Мухаррем Еркек.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net