Світ

Позиція ЄС у питанні врегулювання карабахського конфлікту залишається незмінною

Позиція ЄС у питанні врегулювання карабахського конфлікту залишається незмінною, заявив глава делегація ЄС, посол Петро Світальський на прес-конференції, присвяченій завершенню його місії в Вірменії.

«Ця позиція, заснована на ряді основоположних принципах. Перше: ми переконані, що у даного конфлікту немає військового рішення. Друге: ми підтримуємо зусилля Мінської групи ОБСЄ. У нашій позиції змін не відбулося. Немає причин турбуватися, що ЄС змінює свою позицію», — зазначив він, торкнувшись заяви глави Євроради Дональда Туска, озвученого в Баку після зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Нагадаємо, що недавно з регіональним візитом Азербайджан, Вірменію і Грузію відвідав Туск, який також заявив, що у карабахського конфлікту немає військового рішення, «є лише політичне врегулювання відповідно до міжнародного права і принципами».

Як відомо, початок карабахського конфлікту було покладено в 1988 році, після заяви переважно населеного вірменами Арцаха (Нагірного Карабаху) про вихід зі складу Азербайджану. 10 грудня 1991 року в Нагірному Карабасі відбувся референдум, де 99,89% висловилися за повну незалежність від Азербайджану. Референдуму передували погроми вірмен у різних містах Азербайджану — Сумгаїті, Баку, Кіровабаді та ін.

Ініційовані Азербайджаном слідом за референдумом широкомасштабні бойові дії призвели до втрати контролю не тільки над Нагірним Карабахом, але і прилеглими до нього сімома районами.

З 12 травня 1994 року після набуття чинності тристоронньої угоди про перемир’я в зоні конфлікту припинені військові дії, які, однак регулярно порушуються Азербайджаном. ЗС Азербайджану періодично обстрілюють також прикордонні села і дороги Вірменії, поза зоною карабаського конфлікту, що є спробою перенести конфлікт по всій протяжністю кордону між двома країнами.

Переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в Карабасі ведуться в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, РФ і Франція.

Країни-співголови підкреслюють, що вирішення карабаського конфлікту має бути засноване на основоположних принципах міжнародного права-незастосування сили, територіальна цілісність, рівноправність і право народів на самовизначення.

Джерело: Panorama

Аспекты.net