Аналітика

Позиція Вірменії по резолюції Грузії в ГА ООН — важливий меседж: що повинні зрозуміти в Тбілісі

Делегації Вірменії було аж ніяк не просто не голосувати проти резолюції, представленої Грузією на 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, а це значить, що Тбілісі має оцінити цей крок Єревана. Про це в бесіді з кореспондентом Sputnik Вірменія сказав віце-спікер парламенту Грузії Гія Вольський.

Раніше, 4 червня, на 73-й сесії Генасамблеї ООН була прийнята резолюція про «статус вимушено переміщених осіб і біженців з Абхазії і Цхінвальського регіону». Ініціатором виступила Грузія і ще 44 країн. Резолюцію підтримали 79 країн, проти проголосували — 15, а 57 держав, серед яких була і Вірменія, утрималися. Резолюція розглядалася в порядку тривалих конфліктів на просторі ГУАМ та їх наслідків для міжнародного миру, безпеки і розвитку.

При цьому за останні роки Вірменія вперше утримується і не голосує «проти» резолюції.

«Це має бути оцінений. Даним кроком Вірменія виявляє повагу до резолюції, яка по суті людська, гуманітарна. Вірменія не підтримала її, але в жодному разі не взяла участь в голосуванні, і це повинно бути оцінено », — сказав Вольський.

При цьому він вважає це наслідком багатовікових добросусідських відносин, проявом підтримки, яку дві країни надають одна одній в стратегічно значимих питаннях. Вольський називає цей жест вимогою історії.

Чи не могли не сприяти цьому і зустрічі прем’єр-міністрів двох країн, переговори груп дружби по цій темі, діяльність Надзвичайного і Повноважного посла Вірменії в Грузії Рубена Садоян.

«Всі повинні знати, що існують традиції, і сусідські країни дотримуються солідарність», — сказав Вольський.

При цьому колишній начальник Апарату президента Грузії Петре Мамрадзе в бесіді з кореспондентом Sputnik Вірменія також позитивно оцінив цей крок Вірменії і підкреслив, що інформація про це була надзвичайно позитивно сприйнята в Грузії.

«Така солідарність була в 90-х роках, тоді ще президентом Грузії був Едуард Шеварнадзе. Той, хто не міг дозволити собі голосувати «за», утримувався від голосування », — сказав Мамрадзе.

Він підкреслив, що на позицію Єревана багато хто звернув увагу і позитивно оцінили те, що Вірменія зуміла утриматися від голосування.

У свою чергу експерт з питань Грузії Джонні Мелікян в бесіді з кореспондентом Sputnik Вірменія зазначив, що Єреван відправив Тбілісі важливий меседж і тепер настала черга Грузії.

«На 73-й сесії Генасамблеї ООН розглядалася резолюція, ініціаторами якої виступають країни ГУАМ. У цей список входить і Азербайджан. Таким чином, Вірменія апріорі не може голосувати «за» резолюцію », оскільки цим вона виступить проти власної позиції», — сказав Мелікян.

За його словами, стримуючим фактором тут є нагірно-карабхаскій конфлікт, тому Єреван апріорі не може голосувати «за». При цьому Мелікян підкреслив, що в останні роки в Вірменії та Грузії не раз наголошувалося на необхідності повернення до «джентльменського угодою» з питань, де є можливість не голосувати один проти одного і дотримуватися нейтралітету.

«Тим самим Єреван зробив крок до повернення цього джентльменського угоди», — сказав експерт.

Він підкреслив, що позиція Єревана ще раз показала настрій і бажання керівництва Вірменії поглибити відносин з Грузією.