Прогрес

Представники Каліфорнійського університету обґрунтували нову теорію виникнення життя

Вчені відтворили умови глибоководних термальних джерел і домоглися виникнення протоклітин.

Глибоководні термальні джерела забезпечують ідеальні умови для виникнення життя, з’ясували вчені. У цих місцях проходять тріщини земної кори, і магма нагріває воду до дуже високих температур. Згодом гарячі потоки викидаються назад в океан через природні жерла, які підносяться над поверхнею, інформує Ukr.Media.

Представники Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі провели експеримент, під час якого відтворили гаряче лужне середовище в цих «вентиляційних отворах». Виявилося, що в таких умовах успішно утворюються протоклітини — важливий базовий будівельний блок для зародження життя.

«Існує безліч конкуруючих теорій щодо того, де і як почалося життя. Підводні гідротермальні джерела є одними з найбільш перспективних місць», — заявив провідний автор дослідження Нік Лейн.

У вентиляційних отворах морська вода вступає в контакт з мінералами земної кори. Тепле середовище, насичене також лужними і кислотними рідинами, сприяє хімічним реакціям між воднем і вуглекислим газом і утворенню все більш складних органічних сполук. Деякі з найдавніших у світі скам’янілостей сформувалися саме в таких джерелах.

Попередні експерименти по створенню протоклітин з природних простих молекул проходили в прохолодній прісній воді, але в суворо контрольованих умовах.

У ході нової наукової роботи автори вирішили «побудувати» протоклітини з використанням суміші різних жирних кислот і жирних спиртів, яких раніше для цих цілей не розглядали.

Виявилося, що молекули з довшими вуглецевими ланцюгами вимагають тепла для утворення протоклітинних структур. Лужний розчин допомагав протоклітинам зберігати електричний заряд. Морське середовище також виявилося корисним, оскільки молекули жиру більш щільно з’єднувалися саме в солоній рідині.

Автори зазначили, що такі умови найточніше відтворюють «ділянку» стародавнього океану. Вони довели, що життя дійсно могло зародитися в термальних джерелах.

Більш того, живі клітини могли б утворитися і на інших планетах і супутниках, де є внутрішні океани, які зігріваються теплом надр.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net