Політика

Прем’єр України хоче з’єднати Балтійське і Чорне моря

Можлива поява судноплавного водного шляху Е-40 обговорюється вже кілька років. Попередні підрахунки показали, що він ніколи не окупиться.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук запропонував з’єднати Балтійське і Чорне моря водним шляхом через територію України. Про це він заявив під час конференції Ялтинська європейська стратегія в Києві.

Україна вже приступила до обговорення низки амбітних інфраструктурних проектів, підкреслив прем’єр.

«Нам потрібно спробувати з’єднати водним шляхом, наприклад, Балтійське і Чорне моря. Це абсолютно реально. Сорок водних шляхів (Е-40), про які потрібно домовитися з Білоруссю і з Польщею. Для цього нам потрібно вибудовувати конструктивні відносини. І ми вже почали це робити», — повідомив глава Кабміну.

Можлива поява судноплавного водного шляху між Балтійським і Чорним морями вже кілька років є предметом обговорень трьох країн.

Витрати тільки на польську ділянку маршруту можуть досягти 12 мільярдів євро, йшлося в матеріалі білоруської версії сайту інформагентства Sputnik у 2017 році.

Колишній заступник міністра транспорту Олександр Кава прокоментував у Facebook заяву Гончарука. За його словами, реалізація цього проекту занадто дорога і ніколи не окупиться. Він також назвав суму в 12 мільярдів для польської ділянки.

«Опрацювання проекту з’єднання Балтійського і Чорного морів по річці — Річковий Е40 — почалося ще в 2013 році. Довжина маршруту від Херсона до Гданська становить дві тисячі кілометрів… Час проходження судна по всьому маршруту становитиме 14 днів. Висновок експертів за результатами ТЕО — не окупиться ніколи», — зазначив він.

Раніше Гончарук назвав головне завдання нового українського уряду — дати можливість українцям бути собою, бути чесними один перед одним, що дозволить їм насправді стати щасливими.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net