Світ

Прем’єр-міністр Вірменії виступив зі зверненням у зв’язку з 25-річчям карабахського перемир’я

PashinyanПрем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян виступив з посланням у зв’язку з 25-річчям підписання Бішкекського перемиря, що поклала край бойовим діям в Нагірному Карабахі.

Договір 9 травня 1994 був підписаний Міністром оборони Азербайджану Мамедрафі Мамедовим, 10 травня-Міністром оборони Вірменії Сержем Саргсяном і 11 травня-командувачем армією оборони Нагірного Карабаху Самвелом Бабаяном.

Пашинян нагадав, що документ набув чинності 12 травня 1994 року і з тих пір вірменські сторони завжди залишалися вірними положень цього важливішого договору.

«Минуло чверть століття з цього моменту, і перемир’я, на жаль, не переросло в мир. Підкреслюючи важливість підготовки народів регіону до мирного врегулювання конфлікту, хочу ще раз зазначити, що сценарій мирного врегулювання повинен бути прийнятний для всіх трьох сторін – народів Вірменії, Арцаха і Азербайджану», — йдеться в посланні Пашиняна.

На його переконання, предметні переговори можливі тільки в тому випадку, якщо Нагірний Карабах буде залучений в цей процес, який врешті-решт визначить його статус і забезпечить гарантії безпеки проживаючих там людей.

Прем’єр переконаний, що тристороння угода є тією основою, на якій можна вибудувати довгостроковий мир і співпрацю.

«Хочу підкреслити, що я як прем’єр-міністр Республіки Вірменія, готовий гарантувати, що Вірменія залишиться прихильною Угоді про перемир’я і докладатиме зусиль щодо врегулювання конфлікту і встановлення миру в регіоні. Водночас Вірменія продовжить бути гарантом безпеки Нагірного Карабаху», — йдеться у зверненні.

Він вважає, що в світі немає народу, який не бажав би миру, і немає батьків, який не побажав би мирного неба над своїм сином, що стоїть на сторожі кордону. Прем’єр переконаний, що Вірменський і Азербайджанський народи гідні миру і прогресу. Він закликає всіх діяти в ім’я цієї мети.