Світ

Президент Болгарії ветував купівлю винищувачів F-16

Через укорочену законодавчу процедуру низка важливих питань, в тому числі і ціна літаків, залишилися незрозумілими, вважає глава держави.

Президент Болгарії Румен Радев ветував закон про купівлю восьми американських винищувачів F-16. Про це напередодні повідомило Sofia News Agency з посиланням на прес-службу глави держави.

«Президент Болгарії Румен Радев наклав вето на закон про ратифікацію контрактів із закупівлі винищувачів F-16 Block 70 зі Сполучених Штатів», — йдеться в повідомленні.

На думку Радева, запеклі суперечки в парламенті до голосування показали, що умови контракту не були досягнуті і в цьому питанні немає суспільної злагоди.

«Прихильність Республіки Болгарія зобов’язанням на довгі роки без національного консенсусу та впевненості в взаємоприйнятних умовах договору викликає надзвичайну стурбованість», — зазначив Радев.

Він вважає, що через укорочену законодавчу процедуру низка важливих питань, таких як ціна, гарантії, терміни поставки, збиток, компенсації та інші, залишалися незрозумілими.

Нагадаємо, 12 липня міністерство оборони Болгарії підписало договір про придбання восьми американських багатофункціональних винищувачів F-16 Block 70 на суму в 1,2 млрд євро.

Американські винищувачі повинні замінити застарілі російські МіГ-29, що перебувають на озброєнні в Болгарії.

У травні минулого року Болгарія відмовилася купувати російські винищувачі МіГ. Тоді Румен Радев заявив, що це «неможливо».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net