Світ

Президент Ірану пояснив скорочення зобов’язань за ядерною угодою

Іран повернеться до повного виконання зобов’язань, від яких він тимчасово відмовився, як тільки сторони угоди зроблять те ж саме, запевняє Хасан Роухані.

Скорочення зобов’язань Ірану в рамках ядерної угоди пов’язане з прагненням зберегти її. Про це заявив президент країни Хасан Роухані, повідомляє РІА Новости.

«Скорочення Іраном зобов’язань не спрямоване проти Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), а покликане зберегти СВПД, оскільки ми переконані, що без цих кроків СВПД зникне», — запевнив Роухані.

При цьому він підтвердив, що Іран повернеться до повного виконання зобов’язань, від яких він тимчасово відмовився, як тільки сторони угоди зроблять те ж саме. Це стосується, за його словами, в тому числі, раніше подоланого порога з запасів низькозбагаченого урану в країні.

Декількома днями раніше Іран перевів у практичну площину першу частину своєї обіцянки не дотримуватися передбаченої ядерною угодою межі запасів низькозбагаченого урану в 300 кілограмів. МАГАТЕ підтвердило, що Іран перевищив зазначену цифру.
Роухані також підкреслив, що Тегеран вживає заходів щодо ядерної угоди, не піддаючись емоціям, а виключно з раціональних і розумних міркувань, зазначивши, що Іран нічого не робив після виходу США з ядерної угоди протягом року, що, за його словами, є «стратегічним терпінням».

Президент Ірану нагадав, що Тегеран має намір з 7 липня відмовитися від виконання зобов’язань за ядерною угодою, пов’язаних з рівнем збагачення урану в 3,67%, і перевищити його до рівня, необхідного країні, а також вжити заходів щодо реактору в Араку.

При цьому в Тегерані підкреслювали, що СВПД дає Ірану право повністю або частково припинити виконання своїх зобов’язань в разі, якщо він вважатиме, що будь-який інший член ядерної угоди не дотримується своїх зобов’язань.

Нагадаємо, в середині травня Іран офіційно припинив дотримуватися деяких зобов’язань з ядерної угоди — через рік після того, як США в односторонньому порядку вийшли з договору і відновили санкції проти Тегерана. Представник іранського атомного агентства повідомив, що Тегеран надалі не буде дотримуватися обмежень у виробництві низькозбагаченого урану і важкої води.