Світ

Президент Кіпру назвав дії Туреччини «другим вторгненням»

Никос АнастасиадесПрезидент Кіпру Нікос Анастасіадес порівняв дії Туреччини у винятковій економічній зоні острова (ІЕЗ) острова з «другим вторгненням», передає Greek Reporter.

«Це явне порушення міжнародного права або, як я міг би описати, друге вторгнення, враховуючи порушення виключної економічної зони Республіки Кіпр», — сказав він. Анастасіадес також заявив, що недавні дії Туреччини унеможливили відновлення переговорів про возз’єднання острова.

«Ніхто не може говорити про мир під загрозою. І не просто загрози, а активному порушенні міжнародного права вже вкотре», — заявив президент Кіпру.

Раніше міністр закордонних справ Нікос Христодулидес заявив, що Нікосія вживає дипломатичні кроки у відповідь на останнє вторгнення Туреччини, а також домагається міжнародного ордера на арешт екіпажу турецького судна.

Європейський Союз і Сполучені Штати вже закликали Анкару утримуватися від дій, які сприяють посиленню напруженості в регіоні.

Держдепартамент США закликав Туреччину скасувати свої плани по бурінню на Кіпрі, звинувативши Анкару в ризику підвищення напруженості в Середземноморському регіоні.

На шельфі і в ІЕЗ Кіпру знайдені великі родовища природного газу. У 2011 році американська компанія Noble Energy виявила, зокрема, родовище «Афродіта», запаси якого оцінюються приблизно в 140 млрд куб. м. Анкара, оспаривающая кордони виняткової економічної зони Кіпру, направила в район бурове судно «Фатіх», яке з ранку суботи знаходиться у ВЕЗ. Туреччина заявляє, що буріння триватиме протягом чотирьох місяців до 3 вересня.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net