Політика

Президент поставив завдання для Комісії з питань правової реформи

Президент України Володимир Зеленський окреслив основні напрямки роботи Комісії з питань правової реформи. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Відкриваючи засідання Комісії з питань правової реформи в Офісі президента, Зеленський заявив, що українське суспільство втомилося від обіцянок про проведення реформ і чекає реальних змін.

«Законопроекти, недавно прийняті Верховною Радою, перезапускають дуже важливі глобальні процеси в нашій державі. Тепер час для більш системних і глибоких кроків у законодавчій сфері України», — сказав він.

За словами президента, Комісія серед іншого зосередиться на продовженні конституційної реформи в частині децентралізації.

«Зокрема, це — конституційний фундамент для децентралізації. Його відсутність ускладнює реформу місцевого самоврядування. Є невизначений статус і повноваження територіальних громад, немає можливості реформувати владу на рівні районів і областей. Орієнтирами в цих питаннях для нас повинні бути Європейська хартія місцевого самоврядування і кращий світовий досвід», — заявив він.

Зеленський зазначив, що Комісія з питань правової реформи також повинна розробити зміни до розділу Основного Закону про права людини.

«Громадяни повинні мати права, що дозволяють їм приймати рішення на місцевому рівні. Маю на увазі, зокрема, плебісцити, а також право участі громадян у прийнятті рішень на національному рівні», — сказав він.

Також Комісія повинна переглянути підхід до проведення судової реформи, оскільки, за словами Зеленського, неприйнятним є перебування значної частини суддів у «підвішеному» стані через неефективну процедуру кваліфікаційних оцінок. Президент вважає, що ручне управління судами необхідно ліквідувати як явище і в той же час потрібно відновити довіру до українського суду.

«Можемо багато ще говорити, але є один красномовний доказ проваленої реформи — це рівень довіри громадян до українського суду. Більше, ніж суддям, українці не довіряють тільки російським засобам масової інформації. Нам з вами потрібно це міняти», — сказав Зеленський.

Ще один напрямок роботи Комісії — законодавчі напрацювання реформи Служби безпеки України.

«А саме — позбавлення СБУ компетенції щодо протидії кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції та контрабанди, а також контррозвідувального захисту економічних інтересів держави — не відповідає європейським традиціям», — пояснив президент.

Крім того, Комісія повинна запропонувати ідеї для реформи прокуратури в частині впровадження ефективних механізмів для координації ролі Офісу генерального прокурора, узгоджених дій органів влади, процесуальної самостійності і незалежності прокурорів.

Також серед завдань Комісії — розробка ініціатив для подальшої гуманізації кримінального процесуального законодавства, впровадження ефективних і економічних процедур розслідування і судового розгляду проваджень.

Раніше Зеленський доручив Мін’юсту «відключити» всіх держреєстраторів від держреєстру через проблеми з рейдерством.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net