Політика

Президент Володимир Зеленський скасував 167 указів попередніх президентів України

Президент України Володимир Зеленський скасував 167 президентських указів, у тому числі про штрафні санкції за порушення касової дисципліни.

«Наша команда в Адміністрації президента також не втрачає часу — ми провели повну інвентаризацію указів президента — того, що неможливо було винести з адміністрації», — сказав Зеленський під час зустрічі з бізнесом у Києві в четвер, інформує Ukr.Media.

Зокрема, йдеться про встановлення штрафів за порушення касової дисципліни, обмежень для нотаріусів на встановлення цін за свої послуги, а також заборони використання іноземної тканини для пошиття шкільної форми, уточнив президент.

«Це все вже в минулому», — підкреслив Зеленський.

Президент підписав два укази про визнання 159 указів такими, що втратили чинність, виданих першими трьома президентами Леонідом Кравчуком, Леонідом Кучмою, Віктором Ющенком та екс-президентом України Віктором Януковичем.

Відповідні укази № 418/2019 і № 419/2019 були підписані в четвер.

Ранні скасовані укази (1991-2001 рр.) носять майже виключно економічний характер, пізні (переважно 2011-2013 рр.) — адміністративні, стосуються положень про різні відомства.

Також скасовуються окремі положення та пункти ще 31 указу, в тому числі скасовуються окремі абзаци та пункти указів про зміни в інші укази.

Переважна більшість скасованих указів видані в роки президентства Кучми і Януковича. Скасовуються лише 8 указів, виданих Кравчуком у 1991-1994 році та один — Ющенком в 2005 році. Під скасування не підпадає жоден з указів, виданих п’ятим президентом України Петром Порошенком — лише одна зі статей його указу про положення про Генштаб ЗСУ.