Здоров’я

Прийом антибіотиків підвищує ризик інфаркту та інсульту у жінок — дослідження

антибиотикиТривалий прийом антибіотиків може підвищувати ризик розвитку інсультів і інфарктів у жінок в зрілому віці. Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в European Heart Journal.

Дослідження, яке охопило 36 500 жінок, показало, що жінки у віці 60 років і старше, які приймали антибіотики протягом 2 місяців і більше, мали найбільший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Тривалий прийом антибіотиків був також пов’язаний з підвищеним ризиком для жінок середнього віку (40-59 років). Однак вчені не виявили підвищеного ризику від застосування антибіотиків у молодих жінок у віці від 20 до 39 років.

Провідний автор дослідження, професор Лу Ци (Lu Qi) з американського Університету Тулейн, каже, що, можливо, антибіотики змінюють баланс мікроорганізмів в кишечнику, руйнуючи «хороші» пробіотичні бактерії, збільшуючи поширення вірусів, бактерій та інших мікроорганізмів, які можуть викликати найрізноманітніші захворювання. Попередні дослідження показали зв’язок між змінами в мікробіотіческой середовищі кишечника і запаленням, звуженням кровоносних судин, інсультом і серцевими захворюваннями.

В ході дослідження жінок розділили на 4 групи: ті, хто ніколи не брав антибіотики, ті, хто приймав їх менше 15 днів, від 15 днів до двох місяців, протягом двох місяців і довше. Потім за жінками спостерігали протягом 8 років, опитуючи на предмет прийому антибіотиків кожні два роки. За цей період у +1056 учасниць дослідження розвинулися серцево-судинні захворювання.

Після обліку інших факторів, які можуть вплинути на результати, дослідники виявили, що жінки, які приймали антибіотики більше двох місяців в зрілому віці, ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань була на 32% вище, ніж у тих, хто не брав антибіотиків.

Жінки, які приймали антибіотики більше двох місяців в середньому віці, також мали підвищений ризик на 28% в порівнянні з жінками, які не приймали антибіотиків взагалі.

Ці дані означають, що серед жінок, які приймають антибіотики протягом двох і більше місяців в зрілому віці, у 6 з 1000 розвивається серцево-судинне захворювання, в порівнянні з 3 з 1000 серед жінок, які не приймали антибіотики.

Професор Лу Ци нагадав, що антибіотики слід застосовувати тільки тоді, коли без них дійсно не обійтися.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net