Економіка

Профспілки вимагають від Кабміну збільшення мінімалки і прожиткового рівня

До Держбюджету-2020 мають бути внесені зміни, що гарантують збільшення мінімальної зарплати і прожиткового рівня, вважають профспілкові лідери.

Федерація профспілок України (ФПУ) наполягає на врахуванні при доопрацюванні проекту Державного бюджету на 2020 рік профспілкових пропозицій, серед яких встановлення прожиткового мінімуму не менше 5,6 тис. грн і мінімальної заробітної плати не менше 7,3 тис. грн. Про це йдеться на сайті ФПУ.

«На жаль, як і в минулі роки, профспілки, як сторона соціального діалогу, були відсторонені від участі у формуванні Державного бюджету, право на яке мають відповідно до законодавства і домовленостей за Генеральною угодою, а вчасно спрямовані пропозиції об’єднань профспілок залишилися неврахованими урядом», — йдеться в заяві ФПУ.

У зв’язку з чим Федерація профспілок України наполягає на врахуванні при доопрацюванні проекту Держбюджету-2020 профспілкових пропозицій, перш за все, про встановлення з 1 січня 2020 року розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого відповідно до національного законодавства і міжнародних зобов’язань України, на рівні не менш 5640 грн.

Також серед пропозицій встановлення мінімальної зарплати в розмірі не менше 7276 грн, а також посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Крім того, ФПУ закликає владу не допустити подальшого поглиблення бідності в Україні через закріплення в Держбюджеті України на 2020 рік занижених соціальних стандартів і гарантій, а також обмеження витрат галузям, які визначені пріоритетними і які важливі для економіки України (освіта, охорона здоров’я, вугільна промисловість).

Нагадаємо, що раніше Гончарук заявив, що проект Бюджету розроблявся на основі прогнозу зростання ВВП в 3,3%, проте в процесі розгляду прогноз буде змінено.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net