Здоров’я

«Протираковий клей» може дати надію сотням тисяч пацієнтів — вчені

Вчені з Massachusetts Institute of Technology (MIT) виявили молекулу, яка може приклеювати вбивче протиракове з’єднання до ракових тканин. Ця молекула може стати основою нової терапії з низьким ступенем токсичності, і якщо вона виявиться ефективною, вона дасть надію на лікування сотень тисяч пацієнтів у всьому світі.

Мова йде про молекулу білка, яка не дозволяє цитокін покидати пухлину після їх введення, як ніби «приклеюючи» їх до аномальних клітин. Цитокіни, як раніше було встановлено, разом з імунотерапією можуть вбивати рак. Але проблема в тому, що вони небезпечні і для здорових тканин. Онкологи вже намагалися безпосередньо вводити цитокіни в пухлину, проте пухлини за лічені хвилини позбавлялися від цих речовин.

В рамках останнього дослідження вчені аналізували різні білки в пухлинах, і їх увагу привернув колаген в твердих пухлинах.

До цитокінів приєднали білок (лумікан), буквально приклеюється до колагену. Два цитокіна ввели в пухлини у мишей (меланому). У чистому вигляді введення цитокінів призводило до смерті всіх гризунів. Комбінування з імунотерапією рятувало життя кільком тваринам. Але коли використовувався також лумікан, виживало більше 90% мишей.