Аналітика

Прямі іноземні інвестиції в світі в 2018 році знизилися на 27%

инвестицииГлобальні потоки прямих іноземних інвестицій (ПІІ, FDI) в 2018 році впали на 27% — до $ 1,097 трлн, свідчать попередні дані Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Це становить 1,3% світового ВВП, що є мінімальним обсягом з 1999 року, повідомляє Фінмаркет.

Зниження обумовлене, в основному, податковою реформою в США, в результаті якої американські материнські компанії репатріювали значні обсяги грошових коштів з закордонних «дочок», наголошується в доповіді організації. Таким чином, негативна динаміка FDI в минулому році збереглася після того, як в 2017 році показник впав на 16%.

Приплив інвестицій в країни ОЕСР за підсумками 2018 року опустився на 23% (до $ 625 млрд), в основному за рахунок Ірландії та Швейцарії. У той же час збільшення показника було відзначено в Іспанії, Бельгії, Австралії, Нідерландах і Канаді. У Європейському союзі FDI впали на 20%.
Надходження коштів в держави G20 знизилися на 2%. При цьому показник в країнах «двадцятки», які не входять до ОЕСР, підвищився на 8%, в основному завдяки Китаю і Індії. Інвестиції в Росію і Бразилію скоротилися, йдеться в повідомленні.

Основними джерелами ПІІ в 2018 році стали Японія ($ 143 млрд), Китай ($ 96 млрд) і Франція ($ 93 млрд).

Основними одержувачами інвестицій в минулому році виступили США ($ 270 млрд), Китай ($ 203 млрд), Нідерланди ($ 70 млрд), Великобританія ($ 64 млрд), Бразилія ($ 61 млрд).

Створена в 1961 році ОЕСР є однією з провідних економічних організацій світу, яка включає 36 найбільш розвинених держав. В даний час до неї входять Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща , Португалія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Естонія, Південна Корея і Японія. Штаб-квартира ОЕСР знаходиться в Парижі.