Прогрес

Психологи відкрили два нових хронотипи людини

Тандем бельгійських і російських вчених зі сну відкрив 2 нових хронотипи людини. Вони назвали їх «полуденики» і «соні». Відшукати їх вдалося завдяки дослідженню, де добровольцями виступило 1305 людей. Всіх їх опитали на предмет ступеня їх сонливості або бадьорості в різні періоди часу, пропоновані в хаотичному порядку. За результатами експерименту з’ясувалося, що всіх людей можна розділити на 4 хронотипи, а не 2, як було прийнято вважати раніше. Якщо з «совами» і «жайворонками» все і всім вже давно зрозуміло, то з рештою 2 типами ситуація виявилася куди цікавіше, інформує Ukr.Media.

Так, «полуденикам» прокинутися виявилося всіх важче — їх сонливість знижується лише до 11 дня. Вони активні і бадьорі до 17:00, а потім їх втома стрімко зростає.

При цьому «соні» виявилися і зовсім унікальним хронотипом, мають 2 піки активності. Так само як і жайворонки вони рано прокидаються і цілком бадьорі до 11:00. Потім у них починає накопичуватися втома, яка стає максимальною до 15:00. Однак потім їх знову наздоганяє бадьорість, яка тримається до 22:00.

Дослідники підкреслили, що на цю класифікацію не має практично ніякого впливу ні спосіб життя опитуваних, ні вік, ні графік роботи, стать і так далі.

Вчені зробили висновок, що в сучасному світі з великою часткою ймовірності переважають якраз 2 відкритих хронотипи людей.