Аналітика

Рада НБУ визнала неефективною валютно-курсову політику Нацбанку

Валютно-курсова політика регулятора не відповідає викликам сучасного розвитку України, вважають в Раді НБУ.

Рада Національного банку України визнала валютно-курсову політику НБУ в 2019 році неефективною. Про це повідомив глава Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

Рада НБУ розглянула питання»Про стан золотовалютного резерву Національного банку України та ситуацію на валютному ринку України»

Рада Національного банку України вирішила:

1. Інформацію Правління Національного банку України (доповідач – заступник Голови Олег Чурій) та від членів Ради Національного банку України (Віталія Шапрана, Олександра Петрика та Віктора Козюка) прийняти до відома.

2. Схвалити доопрацьовані з урахуванням результатів обговорення рекомендації Правлінню Національного банку України.

3. Визнати діяльність Правління Національного банку України в частині формування та реалізації валютно-курсової політики в 2019 році неефективною та такою, що не відповідає викликам сучасного розвитку України.

4. Рішення набирає чинності з дня його прийняття.

Голова Ради Богдан ДАНИЛИШИН

СХВАЛЕНО

Рішенням Ради
Національного банку України

від 5 грудня 2019 року

Рекомендації Ради Національного банку України
Правлінню Національного банку України стосовно стану золотовалютного резерву Національного банку України та ситуації на валютному ринку України

Відповідно до пункту 13 статті 9 Закону України “Про Національний банк України” Рада Національного банку України (далі – Рада) надає Правлінню Національного банку України (далі – Правління) такі рекомендації:

1. Задіяти всі засоби та методи грошово-кредитної політики з метою пом’якшення монетарної політики Національного банку України.

2. Оновити стратегію управління золотовалютними резервами та графік поповнення золотовалютних резервів на середньострокову перспективу.

3. Підготувати та надати Раді сценарій розгортання ситуацій на валютному ринку України внаслідок можливого виходу власників-нерезидентів ОВДП з України та план дій Національного банку щодо політики курсоутворення та валютного регулювання у разі його реалізації.

4. Зважаючи на значну роль нерезидентів на ринку боргових цінних паперів Уряду, спільно з Міністерством фінансів України розробити правило щодо згладжування впливу продажу/купівлі ними валюти на стан міжбанківського валютного ринку.

5. Здійснити оцінку ефектів від приєднання до мережі Clearstream та ситуації на міжнародних фінансових ринках в збільшенні попиту нерезидентів на ОВДП.

6. Здійснити/актуалізувати дослідження щодо впливу зміни обмінного курсу на споживчу інфляцію в Україні.

7. Надати оцінку реального обмінного/реального ефективного обмінного курсу (переоцінка/недооцінка) відносно розрахункового рівноважного рівня.

8. Проаналізувати вплив розриву реального курсу на динаміку показників зовнішньої торгівлі, промисловості, інфляції.

9. Нівелювати вплив корегування відкритої короткої валютної позиції в банківській системі через використання індексованих цінних паперів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net