Економіка

Рада з фінстабільності назвала ключовий ризик для України

Україні не можна робити паузу у співпраці з МВФ, вважають у раді з фінансової стабільності.

Рада з фінансової стабільності за участю керівництва регуляторів фінансового ринку вважає ключовим ризиком для України паузу у співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це з посиланням на річний звіт ради про діяльність за період з серпня 2018 по липень 2019 року повідомляє УНІАН.

Члени ради неодноразово наголошували на необхідності продовження активного співробітництва з МВФ, що є запорукою продовження структурних реформ і рефінансування зовнішнього боргу за нижчими ставками.

У фокусі уваги ради були й інші проблемні питання, включаючи врегулювання проблемної заборгованості державних банків, попередження потенційних негативних наслідків несприятливого розвитку подій навколо ПриватБанку, поліпшення фінстану Фонду ґарантування вкладів фізичних осіб.

Для вирішення цих проблем у звітному році рада затвердила рекомендації про роботу банків держсектора з непрацюючими кредитами, обговорила можливі шляхи врегулювання заборгованості держмонополій перед держбанками і визнала необхідність формування середньострокової стратегії для держмонополій.

Також рада підтримала необхідність подальших змін у системі ґарантування вкладів. Крім того, в квітні відбулося позачергове засідання ради, присвячене наслідкам судових процесів навколо ПриватБанку.

Нагадаємо, що раніше в НБУ анонсували програму з МВФ на $10 млрд.