Аналітика

Рахункова палата бачить ризики для наповнення бюджету

У Рахунковій палаті бачать ризики для наповнення державного бюджету та озвучили основні причини.

План доходів державного бюджету не виконується перш за все через недонадходження податку на додану вартість з ввезених товарів і акцизного податку, а також запозичень і приватизації. Про це повідомили в Рахунковій палаті.

Так, в січні — серпні план надходжень загального фонду державного бюджету не виконано на 46,2 млрд грн, або 4,8%.

«Уже котрий місяць поспіль ми констатуємо три основні складові недонадходжень. За 8 місяців цього року план доходів не виконано на 30,8 млрд грн, державних запозичень — на 17,7 млрд грн і приватизації державного майна — на 6 млрд грн», — повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«План доходів не виконано насамперед за рахунок податку на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів на 26,2 млрд грн, або 12,4% і акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів — на 10,4 млрд грн, або 21 2%», — заявив він.

Він зазначив, що причин невиконання плану доходів кілька — завищені при формуванні держбюджету планові показники за окремими податками, курс гривні, темпи зростання імпорту товарів.

Пацкан додав, що в середньому за січень — серпень курс гривні становив 26,6 грн за долар, а показники державного бюджету розраховувалися за курсом 28,2 грн за долар. Залишаються нижчими від прогнозованих і темпи зростання імпорту товарів.

Повідомляється, що за січень-серпень 2019 року видатки державного бюджету не виконані на 56,4 млрд грн, або 8,6%.

«Це наслідок низької якості планування витрат. А це тягне за собою неефективне використання коштів, в окремих випадках нецільове використання бюджетних витрат і їхній постійний перерозподіл протягом року», — сказав Пацкан.

Раніше повідомлялося, що дефіцит бюджету-2019 перевищив 31 млрд гривень. У серпні держбюджет недоотримав майже дев’ять мільярдів гривень. Бюджет-2019 передбачає дефіцит до 90 мільярдів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net