Соціум

Рахункова палата проведе аудит правління Супрун

Профільний комітету Ради попросить Рахункову палату і Держаудитслужбу перевірити роботу МОЗ під час каденції Супрун.

Рахункова палата проведе перевірку діяльності Міністерства охорони здоров’я за 2016-19 роки, коли відомство очолювала Уляна Супрун. Про це екс-глава МОЗ повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Минулого тижня Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування, отримав прохання звернутися до Рахункової палати для проведення аудиту діяльності Міністерства охорони здоров’я України в 2016-2019 роках. Комітет рішуче підтримав таку пропозицію більшістю голосів», — повідомила вона.

«Прохання до комітету надійшла від Петра Багрія, фірми якого за часів Богатирьової були чи не основними продавцями ліків за завищеними цінами для МОЗ».

Супрун додала, що комітету пропонували розширити період перевірки МОЗ на час правління Богатирьової, Мусія і Квіташвілі, але це депутати проігнорували.

«МОЗ України — це єдине міністерство, в якому попросили провести аудит останніх трьох років роботи. Така вибірковість свідчить про чітке завдання створити підстави для вигаданих кримінальних переслідувань і тиску на мене і членів нашої команди. Втрата мільярдних потоків — річ, яку прощають».

«Можна констатувати, що єдині реальні дії нової влади в сфері охорони здоров’я — забезпечити спробу реваншу фармацевтичної мафії».

Вона також вказала, що за час її роботи в Міністерстві охорони здоров’я Рахункова палата провела 15 аудитів, тоді як за час роботи Богатирьової було всього 5 перевірок міністерства, і жодна з них не торкалася закупівель ліків.

За словами Супрун, до 2016 року, коли запрацювали централізовані закупівлі ліків через міжнародні організації та тендери, шахраї наживалися на тяжкохворих українцях, проводячи «тендери» в зачинених кабінетах, даючи відкати і розкрадаючи сотні мільйонів гривень.

Екс-керівниця МОЗ додала, що за час її керівництва міністерством більше пацієнтів отримали доступ до якісних ліків.

Вона також дала посилання на аналітичний звіт Центру протидії корупції, який промоніторив закупівлі ліків за шістьма державними програмами у 2014 році, і в якому «помітно хто і скільки тоді заробив на закупівлі».

Як повідомлялося, 4 вересня уряд прийняв рішення звільнити Віталія Кличка з посади голови КМДА, а Уляну Супрун з посади в.о. МОЗ.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net