Прогрес

Ракові клітини гинуть в невагомості без дії будь-яких ліків — вчені

Під впливом гравітації від 80% до 90% злоякісних клітин зникає.

Вивчаючи вплив невагомості на розвиток раку, вчені з Австралії зробили дивовижне відкриття. Вони встановили, що в умовах невагомості гине до 90% ракових клітин, причому без використання ліків, інформує Ukr.Media.

Експерименти, які показали, що онкоклітини масово гинуть, не витримуючи перебування в невагомості, були проведені фахівцями Сіднейського технологічного інституту. Зокрема, ними був побудований мікрогравітаційний стимулятор, в якому розміщувалися культури клітин раку яєчників, молочної залози, носа і легенів.

Результат цих дослідів перевершив всі очікування. Через 24 години гинули від 80% до 90% ракових клітин, що піддавалися впливу мікрогравітації.

За словами дослідників, ще належить знайти точну відповідь на питання про те, чому невагомість впливає на злоякісні клітини сильніше, ніж здорові. Згідно з висунутою ними версією, гравітація порушує механізми міжклітинного спілкування, що і сприяє масовій загибелі ракових клітин. Щодо здорового організму (наприклад, у космонавтів) гравітація теж проявляє дію — зокрема, через неї відбувається втрата кісткової маси.

Вчені розраховують на те, що можна буде створити препарат для лікування раку, який би імітував ефект невагомості. На шляху до цієї мети вже запланований експеримент, який буде проведено в умовах МКС.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net