Men's & Women's

Ризик ускладнень може залежати від ваги до вагітності – дослідження

беременностьВага до вагітності може впливати на ризик ускладнень під час виношування дитини. Про це йдеться в новому дослідженні, яке було опубліковано в Journal of the American Medical Association.

Згідно з дослідженням, чим більше жінка важила на початку вагітності, тим вище ймовірність виникнення таких ускладнень, як високий артеріальний тиск, прееклампсія і гестаційний діабет; також підвищується ризик передчасних пологів і необхідності кесаревого розтину.

Як зазначила старший автор дослідження доктор Ромі Гайяр з Медичного центру Університету Еразма Роттердамського в Нідерландах, замість того, щоб фокусуватися на збільшенні ваги жінки під час вагітності, необхідні стратегії для оптимізації ваги до початку вагітності.

Вчені розглянули 25 досліджень за участю 196 670 жінок з Європи та Північної Америки. Дані були зібрані в період з 1989 по 2015 рік, середній вік жінок становив 30 років. Дослідники класифікували жінок за статусом ваги, використовуючи індекс маси тіла (ІМТ). Близько 4% жінок мали недостатній вагу (ІМТ до 18,5), 68% – нормальний (18,5-24,9), 20% – надлишковий (25-29,9), близько 8% – ожиріння (30 і більше). Від ожиріння 1-го ступеня (30-34,9) страждало 6% жінок; 2-го ступеня (35,0-39,9) – майже 2%, 3-го ступеня (40 і вище) – 0,5%.

За даними дослідження, в ході 37% вагітностей були зареєстровані небажані явища. При цьому, приблизно 35% жінок з недостатньою вагою зіткнулися з небажаними явищами, тоді при ожирінні 3-го ступеня – 61% жінок.

«Вагітність – це не спринт, це марафон. Що дійсно важливо, так це те, як ви збираєтеся завагітніти? І це не просто вага, нам потрібно оптимізувати інші метаболічні і харчові фактори до зачаття»,-сказала проводила огляд даного дослідження доктор Джилл Рабін з Нордвелл Хелс в Нью-Гайд-парку.

Джерело: NEWS.am

Аспекты.net