Здоров’я

Робота в манікюрних салонах підвищує ризик розвитку раку в 100 разів — вчені

маникюрРобота в манікюрних салонах може бути небезпечна для здоров’я внаслідок високого рівня концентрації токсичних речовин у повітрі. До такого висновку прийшли фахівці з Університету штату Колорадо в Боулдері.

В рамках дослідження експерти півтора року здійснювали моніторинг повітря в шести манікюрних салонах штату Колорадо. Зокрема, фахівців цікавили концентрації формальдегіду, бензену, толуену, етилбензену та ксилену. З’ясувалося, що у всіх салонах краси вміст даних токсичних речовин в повітрі перевищував гранично допустиму концентрацію.

Це, в свою чергу, прямо пов’язане з ризиком розвитку таких видів раку, як плоскоклітинна карцинома, рак носоглотки, лімфома Ходжкіна і лейкоз.

Опитування співробітників салонів показало, що у 70% з них були симптоми, характерні для тривалого перебування в приміщенні з токсичними речовинами (головний біль, подразнення шкіри, і так далі)

За оцінками вчених, робота в манікюрному салоні протягом більш 20-і років підвищує ризик розвитку раку в 100 разів порівняно з роботою в приміщенні з безпечним рівнем токсичних речовин. Мало того: ця діяльність завдає такої ж шкоди здоров’ю, як робота на нафтопереробному заводі.

Між тим клієнтам манікюрних салонів не варто турбуватися про своє здоров’я, оскільки вони проводять в цих приміщеннях обмежена кількість часу.

Результати дослідження опубліковані в журналі Environmental Pollution.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net