Прогрес

Роботи позбавлять людей 20 млн робочих місць

Консалтингова компанія Oxford Economics представила прогноз про глобальне вплив автоматизації: за її прогнозом, до 2030 року виробничий сектор економіки втратить 20 млн робочих місць. Поки цей маховик лише набирає хід: з 2000 року втрати вже склали 1,7 млн робочих місць, включаючи 400 000 в Європі, 260 000 в США і 550 000 в Китаї, передає HighTech+.

У 29 досліджених державах з розвиненою економікою кожен новий промисловий робот в середньому знищує 1,6 робочого місця. У багатших регіонах цих країн цей показник становить 1,3, а в бідніших — 2,2.

Наприклад, у Великобританії найбільш вразливими до автоматизації виявилися графства Камбрія і Уест-Мідлендс. А найкраще до навали роботів підготовлені південний схід країни і Лондон.

На жаль, самі робітники не можуть вплинути на те, як йде процес автоматизації, зазначає Guardian. Згідно з недавнім опитуванням, шість з десяти британських робітників не отримали права голосу при впровадженні нових технологій на виробництві. При цьому 80% з них відзначили, що автоматизація вже позначилася на їх положенні або доходах.