Світ

Роухані: потенціал тиску США на Іран вичерпався

Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що потенціал тиску Вашингтона на Тегеран вичерпався, ситуація в країні в порівнянні з минулим роком покращилася, передає РИА Новости.

«Потенціал тиску вичерпався. США довели до піку тиск на народ Ірану, і з цього моменту ця загроза, це тиск буде втрачати свою силу. Зараз іранський народ в порівнянні з тим, що було півроку – року тому, значно спокійніше», — сказав Роухани, слова якого з засідання уряду були опубліковані на його офіційному сайті.

За його словами, тиск США на Іран безпрецедентно і навіть колишні санкції з боку РБ ООН не йдуть ні в яке порівняння з тим, що робить Вашингтон. Однак Роухані зазначив, що, незважаючи на це, в Ірані зараз спостерігається хороша обстановка, що, тим не менш, не означає відсутність проблем.

За останній місяць ситуація у відносинах між США та Іраном значно загострилася. Американська влада ввела жорсткі санкції проти ключових областей економіки Ірану і продовжує посилювати санкційний тиск. Заявленою метою Вашингтона є «зміна поведінки» Ісламської Республіки. США також оголосили Корпус вартових ісламської революції (КВІР) терористичною організацією. У відповідь на це Іран визнав Центральне командування збройних сил США (CENTCOM) терористичною організацією, а самі Сполучені Штати «державою – спонсором тероризму».

Після цього радник президента США з національної безпеки Джон Болтон повідомив, що США направляють до берегів Ірану авіаносець «Авраам Лінкольн» і бомбардувальники. За його словами, таким чином Вашингтон посилає «ясний і безпомилковий сигнал іранському режиму про те, що будь-який напад на інтереси Сполучених Штатів або наших союзників буде зустрінута з безжальною силою».

Президент США Дональд Трамп заявляв при цьому, що сподівається уникнути війни з Іраном. Іранський верховний лідер Алі Хаменеї також сказав, що Іран не має наміру вести війну з США, проте продовжить опір Вашингтону.