Економіка

Розмір держборгу Італії досяг історичного максимуму

Розмір державного боргу Італії в квітні поточного року побив черговий рекорд і досяг історичного максимуму — 2,373 трильйона євро, повідомляє РИА Новости з посиланням на центральний банк країни Bankitalia.

Порівняно з березнем суверенна заборгованість Італії зросла на 14,8 мільярда євро. Це відбулося насамперед за рахунок підвищення витрат центральної державної адміністрації, які збільшилися на 13,9 мільярда євро.

Провідна італійська організація по захисту прав споживачів Codacons повідомила, що в даний час на кожного громадянина країни доводиться понад 39 тисяч євро державної заборгованості, тоді як на кожну італійську сім’ю – більше 93 тисяч євро. «Все це відбувається на тлі зниження ВВП, при цьому економічні показники по різних галузях — від торгівлі до промисловості — реєструють негативну тенденцію», — вказується в повідомленні Codacons.

Європейська комісія 5 червня офіційно повідомила, що вважає обґрунтованим введення процедури коригування ситуації з надмірно високим державним боргом Італії. Відповідне повідомлення було направлено до Риму, до 20 червня уряд Італії має направити відповідь з цього приводу в ЄК.

Так звана процедура надмірного дефіциту бюджету (EDP) являє собою процес вироблення для країн ЄС програми повернення до нормальної динаміки та рівнів показників дефіциту бюджету та/або держборгу, які не повинні перевищувати 3% ВВП і 60% ВВП відповідно. За порушення програми нормалізації на країну може бути накладені санкції в розмірі 0,2% ВВП.