Прогрес

Розроблений інженерами робопес вийшов не тільки дуже розумним, а ще й гарним

Робот може рятувати людей.

Інженери Атлантичного університету Флориди розробили робота, який може виступити у змаганнях за звання найгарнішого механічного собаки. На відміну від прототипів залізний вихованець отримав голову, хвіст і чарівні очі, а ще — здатність рятувати людські життя, інформує Ukr.Media.

Ще у 2005 році американська інженерна компанія Boston Dynamics презентувала розробку BigDog — військового рятувального робота, який отримав прізвисько робопес або робособака. З того часу здібності механічного гіганта не змінилися, але його страшний зовнішній вигляд залишився колишнім.

Фахівці лабораторії машинного сприйняття та когнітивної робототехніки Атлантичного університету Флориди вирішили виправити візуальну недоробку колег і побудували власну машину. Новий механічний вихованець отримав ім’я Астро, а разом з ним — найчарівнішу робозовнішність.

На відміну від прототипів з Boston Dynamics Астро має голову, надруковану на 3D-принтері, великі очі та навіть короткий пластиковий хвіст. Творці намагалися зробити робота максимально схожим на добермана-пінчера — спокійного і невеликого собаку з потужною статурою і розвиненими м’язами. Здається, інженери впоралися зі своїм завданням.

Проте головне призначення Астро не полягає у розважанні двоногих. Завдяки нейронним мережам робот, подібно до справжнього собаки, піддається навчанню і дресируванню. Датчики, камери та мікрофон дозволяють механічній тварині реагувати на такі команди, як «сидіти», «стояти» і «лежати».

Дослідники сподіваються, що в майбутньому Астро зможе розпізнавати жести, кольори, людські обличчя і морди тварин. На додаток до цього робот повинен навчитися розуміти різні мови та координувати дії повітряних дронів. Поки ж він може переміщатися по пересіченій місцевості та реагувати на небезпеки.

«Астро — робот, натхненний здібностями людського мозку, і він ожив завдяки машинному навчанню і штучному інтелекту, які опинилися безцінним ресурсом для вирішення деяких найскладніших світових проблем.»

За словами інженерів, Астро створений, щоб стати розвідником і допомагати поліцейським, військовим і співробітникам служб безпеки в пошуках та знешкодженні зброї та вибухових речовин, пошуках облич людей по базах даних, скануванні повітря на наявність сторонніх речовин і розпізнаванні сигналів лиха за межами слухового діапазону людини.

Зараз же Астро гуляє по галявинах і стежках, і водночас змушує своїх творців милуватися ним.

Здібності Астро не знають меж, але механічний вихованець може послужити й в мирний час. Експерти впевнені, що при додатковому програмуванні робот зможе працювати в якості собаки-помічника для слабозорих і забезпечувати господарів медичним діагностичним моніторингом. Якщо хтось і зможе захопити світ, то тільки цей хороший хлопчик.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net