Men's & Women's

Селфі негативно впливає на самооцінку — висновки експертів

Щоб не стати заручником громадської думки, потрібно розібратися в собі і своїх бажаннях.

Занадто велика увага до того, щоб зробити якісну фотографію і правильно поділитися нею зі світом, означає, що ви концентруєтеся на своєму зовнішньому «я», забуваючи про внутрішній зміст особистості, інформує Ukr.Media.

Селфі, які ми публікуємо в інтернеті, часто демонструють всім той образ, яким ви не є насправді, — це змушує людей думати, що вони добре знають один одного. Незважаючи на те, що ми отримуємо позитивний відгук від наших фоловерів в інтернеті за те, що викладаємо селфі, вони можуть згубно позначитися на самооцінці. Інтернет-простір змінюється з кожним днем так само, як змінюються і уявлення користувачів про контент. Сьогодні ви здаєтеся підписникам красивими, а завтра — недостатньо творчими або взагалі неідеальними, — це штовхає людей ставати тими, ким вони не є. Потік інформації в соціальних мережах може почати диктувати умови для зміни свого внутрішнього світу.

Лайки в соцмережах дуже впливають на те, як людина себе позиціонує.

Коли у вас немає засобів комунікації в тому напрямку, який найбільш комфортний для вас, дистанція між соціальною мережею і реальним життям стає емоційно небезпечною. Якщо ви створюєте штучне почуття самовідчуття, це стає дійсно складним, коли ви виходите у світ і вам необхідно бути собою, просто собою. Люди занадто переймаються про те, що з цим робити.

Судження підкріплюються багатьма науковими дослідженнями, які були проведені до цього. Наприклад, в Йоркському університеті Канади психологи з’ясували, що у тих, хто робить селфі, підвищена тривожність і низька самооцінка у порівнянні з тими, хто їх не публікує. В Університеті Суонсі у Великобританії визначили, що активне використання селфі у соціальних мережах призводить до розвитку нарцисизму, зниження емпатії та підвищення вимогливості до оточуючих.

Мелоні Піндер, консультант по психічному здоров’ю з компанії Pinder Counseling LLC з Флориди, говорить, що якщо людина не отримує очікуваних відгуків від викладеного селфі, то її самооцінка стрімко падає.

Фахівці радять поспостерігати за своєю поведінкою і реакцією до і після публікації селфі в інтернеті. Якщо вас бентежать власні думки щодо того, як ви виглядаєте, посміхаєтеся, смієтеся з друзями, ходите по пляжу в купальнику, то необхідно почати з собою внутрішню розмову, щоб зрозуміти, що ви насправді відчуваєте і хочете сказати світу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net