Політика

Сенат США проголосував за скасування давнього ембарго на постачання зброї Кіпру

Сенат США проголосував за скасування давнього ембарго на постачання зброї Кіпру. Ці заходи були прийняті в рамках проекту оборонного бюджету на 2020 рік допомогою поправки, внесеної сенатором-демократом Бобом Менендесом, передає Ekathimerini.

У поправці використовується той же мова, що і в Законі про безпеку і партнерство в Східному Середземномор’ї для зміцнення енергетичного співробітництва США з Кіпром, Ізраїлем і Грецією, який був схвалений комітетом із зовнішніх зв’язків Сенату. Тим не менш, він також вимагає, щоб Кіпр продовжував реформувати законодавство про боротьбу з відмиванням грошей і робити зусилля, щоб заборонити російським військовим судам доступ до його портів.

Поправка була зустрінута із застереженнями в Нікосії. Президент Нікос Анастасіадес сказав, що це впливає на «незалежність і суверенітет Республіки Кіпр».

«У мене склалося враження, що ця поправка була невдалою», — цитує Анастасиадеса агентство Кіпру.

Менендес привітав рішення Сенату. «Сенат показав нашим партнерам на Кіпрі і в усьому світі, що Сполучені Штати віддані вирішення проблем і можливостей Східного Середземномор’я», — сказав Менендес.

«Оскільки Кіпр прагне поглибити своє стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами, в інтересах нашої національної безпеки та економічних інтересів зняти ці застарілі десятиліття обмеження на озброєння, які більше не допомагають цілям безпеки США. Я з нетерпінням чекаю продовження роботи з моїми колегами, щоб ми відкрили нову еру архітектури Східного Середземномор’я, заснованої на загальній безпеки і процвітання», — додав він.