Здоров’я

Середземноморська дієта і психічне здоров’я взаємопов’язані

Фахівці Грецького відкритого університету встановили, що середземноморська дієта благотворно впливає на психічне здоров’я в літньому віці.

В рамках дослідження були проаналізовані дані літніх жителів Східної Аттики (Греція). 64% з них слідували рекомендаціям середземноморської дієти в помірному ступені, а 34% — у високому ступені. З числа випробовуваних симптоми депресії були виявлені у 25%, причому найчастіше у жінок, ніж у чоловіків.

З’ясувалося, що психічне здоров’я має безпосередній зв’язок з раціоном: найменший ризик розвитку депресії був у тих, хто неухильно слідували середземноморській дієті. Особливо це стосувалося тих, хто вживали багато овочів і мінімум алкоголю.

Результати дослідження були представлені в Сан-Франциско, в рамках щорічної конференції Американської психіатричної асоціації.

Додамо, що середземноморська дієта зокрема характеризується споживанням фруктів, овочів, цільного зерна, горіхів, оливкової олії, риби і морепродуктів. При цьому алкоголь і м’ясо тварин повинні бути зведені до мінімуму.