Аналітика

Серйозною активності терористів ІГ в Азербайджані чекати найближчим часом не варто — експерт

Після поразок в Іраку і Сирії було очікувано, що деякі терористи почнуть повертатися на батьківщину.

Серйозною активності терористів ІГ в Азербайджані чекати найближчим часом не варто, сказав Sputnik Вірменія сходознавець Артем Тоноян, коментуючи відеоролик, що з’явився в мережі.

3 липня терористична організація «Ісламська держава» (заборонена в ряді країн) опублікувала відео з Азербайджану. На записі тривалістю близько 40 секунд троє чоловіків із закритими обличчями присягають ватажкові ІГ Абу Бакр Аль-Багдаді. На тлі за їх спинами — символіка їх організації, в руках у них автомати.

За словами Тоноян, Служба держбезпеки Азербайджану оперативно не відреагувала на появу ролика. В експертних колах і обговореннях говорять про те, що важко на 100% стверджувати, знятий він все-таки в Азербайджані чи ні.

«Це цілком може бути провокаційним роликом», — сказав Тоноян.

При цьому можна фіксувати те, що число азербайджанців, які влилися в ІГ з плином часу, все частіше лунали голоси. Він нагадав, що свого часу говорилося про 300 азербайджанців, однак ці цифри, швидше за все, змінилися.

Після витіснення терористів з території Іраку і більшої частини території Сирії, деякі залишилися в живих повернулися на батьківщину.

Саме цим обумовлено те, що в Азербайджані було заведено багато кримінальних справ, що проходять по ним люди звинувачувалися саме в участі в терористичних організаціях.

Тоноян нагадав слова президента Ірану Хасана Роухані, який ще в минулому році заявляв, що війна проти ІГ не завершена в Сирії. Вона продовжиться на території країн навколо самого Ірану.

Терористи намагалися атакувати російську базу «Хмеймім» в Сирії за допомогою дронів >>

Якщо враховувати те, що прояви радикального ісламу є і в Азербайджані (салафіти, ваххабіти), то не потрібно виключати активності терористів і екстремістів.

«Але заради справедливості потрібно відзначити, що спецслужби Азербайджану досить жорстко стежать за ситуацією. При цьому тиску і арештам під прикриттям боротьби з ісламістами піддаються і послідовники шиїзму», — зазначив Тоноян.

Таким чином, в нинішніх умовах очікувати активності ІГ на території Азербайджану особливо не варто. Максимум, будуть локальні прояви, але не масштабні акції.

Раніше відеоролики за участю азербайджанців, які воюють в рядах ІГ вже з’являлися, але це перший з самого Азербайджану.

Відзначимо, що деякі експерти вказують на те, що в мові терористів на опублікованому відеоролику відчувається турецького акценту.