Соціум

Що треба знати, щоб уникнути аварій на дорозі взимку

Найпоширеніші помилки при водінні взимку.

Водіння автомобіля взимку саме по собі заняття небезпечне. Але це не означає, що в період з листопада по березень всі ми повинні ходити виключно пішки або користуватися громадським транспортом, інформує Ukr.Media.

У зимові місяці збільшується кількість аварій. Чому так часто взимку відбуваються ДТП, очевидно. Дорожнє покриття дуже слизьке, тому пересуватися з-за снігу і льоду стає складніше.

Серед безлічі причин, через які взимку відбуваються аварії на дорогах, можна виділити найпоширеніші.

Швидка їзда

Прокотитися з вітерцем взимку — далеко не найкраще рішення, а іноді навіть фатальне. Розганятися на великих швидкостях як на пустельній засніженій трасі, так і в межах міста, в оточенні сотень машин, не рекомендується.

На такому покритті непередбачувано будуть поводити себе навіть найбільш шиповані і надійні зимові покришки, що вже говорити про прості моделі шин.

Так, взимку на снігу і на льоду машина стає практично некерованою, багато її рухів непідконтрольні водієві. Але якщо рухатися з малою швидкістю, то можна вчасно загальмувати або вчасно звернути, а от висока швидкість не дасть вам зробити подібний маневр.

Не розраховувати зимовий гальмівний шлях

В характеристиках до кожного автомобіля завжди вказується довжина гальмівного шляху. Але багато хто забуває про те, що цей показник характерний для асфальту або ґрунту, але не для льоду й снігу. Взимку дорога істотно змінюється і всі характеристики машини теж змінюються, роблячи процес водіння складнішим.

Що ж важливо пам’ятати? По-перше, швидкість тут не при чому. Якщо ви думаєте, що великий гальмівний шлях машина виконає, якщо вона швидко їде, то ви помиляєтеся. Звичайно ж, якщо їхати дуже швидко, то гальмівний шлях буде ще довшим. Взимку навіть при малих швидкостях зупинка буде довгою, так як лід протягне колеса ще на кілька десятків метрів вперед — це просто інерція, результат зчеплення зі слизькою поверхнею.

Головне пам’ятати що, це стосується всіх машин, включаючи повнопривідні. Наявність чотирьох привідних коліс все одно не дасть вам переваги перед льодом і снігом.

Пригальмовувати

Долаючи складні ділянки дороги по снігу і льоду, ми часто пригальмовуємо, щоб тримати машину під контролем. Експерти в області водіння не рекомендують цього робити з однієї простої причини: після гальмування вам потрібно знову натиснути на газ, щоб повернути автомобілю рух. Так ви не знижуєте рівень ризику, а залишаєте його на тому ж рівні. Натискати на гальма потрібно в крайньому разі й тільки тоді, коли хочете зупинити машину повністю.

Якщо ж ви їдете і розумієте, що необхідно якось зменшити обороти, приберіть ноги з газу, так і з гальма. У більшості випадків це стосується засніжених схилів і гір. Дозвольте машині рухатися «на холостих», повертаючи тільки кермо і направляючи колеса в потрібне русло. Коли потрібно буде припаркуватися — тоді тисніть на гальма і ручник, а якщо ви вже подолали спуск, то можна злегка натиснути на газ і повільно поїхати далі.

Ігнорувати відвідування автосервісу

Акумулятор: за своєю природою ця деталь здатна пропрацювати від 3 до 5 років. Зимові морози здатні прискорити цей процес, бо вони сильно зношують батарею. Тому якщо ви не хочете, щоб акумулятор раптово сів, зупинитися посередині дорозі або того гірше — посередині засніженого спуску, заздалегідь перевіряйте його заряд. Заміна такої деталі на нову коштує зовсім недорого, а от витрачені нерви на пошук евакуатора при екстреній ситуації на дорозі взимку вже до вас не повернуться.

Шини: ця частина автомобіля виконує найважливішу функцію зчеплення з засніженою дорогою. Перше і найголовніше — шини повинні бути зимовими з великими шипами. Тільки так ви зможете хоч якось керувати машиною на льоду або на снігу і при цьому не збиватися з траєкторії. Друге і не менш важливе правило щодо шин — це перевірка глибини протектора. Виміряти його можна самостійно лінійкою — показник не повинен перевищувати 1,5 см.

Двірники: здавалося б, така дрібниця! Але саме двірники забезпечують нам той самий огляд з лобового скла, без якого ви б не поїхали. Справність двірників потрібно регулярно перевіряти, а що стосується зими, то перед настанням холодом рідину для очищення скла потрібно замінити на морозостійку.

Зима — небезпечний час для водіння машини. Але розуміння всіх нюансів і знання правил дають вам перевагу. Ви зможете заздалегідь убезпечити себе від багатьох аварій і заробити перевагу на дорозі перед іншими водіями.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net