Здоров’я

Що відбувається з організмом, коли ми їмо фастфуд

Фастфуд шкідливий для здоров’я, але про це пам’ятають далеко не всі.

Періодично всі ми грішимо тим, що їмо фастфуд. Деколи перед ним просто неможливо встояти і навіть прихильники правильного способу життя хоч іноді та й не витримують. Вчені пояснюють таку залежність від шкідливої їжі її особливою текстурою, інгредієнтами та привабливим запахом. Однак, якої шкоди вона завдає вашому здоров’ю?

Що відбувається з організмом, коли ви їсте фастфуд

Наступного разу, відкушуючи соковитий бургер, пам’ятайте, до чого може призвести звичка так харчуватися, інформує Ukr.Media.

Низька поживна цінність

Більшість страв швидкого приготування містять в собі прості вуглеводи, жири і натрій, а ось поживних речовин, які насичують організм, у них дуже мало.

Проблеми з диханням

Звичка їсти фастфуд може призвести до утрудненого подиху і розвитку хвороб дихальних шляхів. До такого невтішного висновку вчені прийшли після того, як виявили, що діти, які харчуються фаст-фудом тричі на тиждень, схильні до захворювання на астму і важку форму екземи.

Ожиріння

Їжа швидкого приготування висококалорійна і від неї швидко розвивається залежність. У результаті, надлишок калорій відкладається в жир і призводить до набору зайвої ваги. У свою чергу, ожиріння тягне за собою інші проблеми зі здоров’ям, наприклад, задишку і труднощі з диханням.

Удар по травній і серцево-судинній системі

Фастфуд просто напханий цукром, який у поєднанні з простими вуглеводами змушує організм виробляти інсулін, щоб впоратися зі стрибком глюкози в крові. Часте поїдання шкідливої їжі загрожує розвитком діабету 2 типу.

Почуття голоду

Через консистенцію фастфуду люди витрачають менше часу на пережовування, з’їдають швидше і більше, ніж покладено, оскільки мозок просто не встигає виробити лептин — гормон, що сигналізує про насичення організму. Іншими словами, людина продовжує відчувати себе голодною, хоча з’їла вже достатньо.

Шкода для психічного здоров’я

Вживання шкідливих страв позначається не тільки на фізичному, але і на психічному здоров’ї. Вчені довели, що звичка харчуватися фастфудом збільшує ризик розвитку депресії.

Погіршення пам’яті

Їжа швидкого приготування викликає почуття втоми, а її низька поживна цінність призводить до того, що стає важко сконцентруватися на роботі чи навчанні. У результаті, когнітивні функції організму придушуються, а пам’ять стає гіршою.

Млявість і повільність

Високий вміст жирів і вуглеводів — ідеальне поєднання для того, щоб загнати людину в сонливий стан замість того, щоб змусити її рухатися і провести день продуктивно. На дітей фастфуд впливає протилежно. Яскравий штучний колір їжі робить їх надто активними.

Запалення

Їжу швидкого приготування часто сервірують у пластик, який містить фталати. Потрапляючи в організм, ці шкідливі хімічні сполуки здатні викликати запалення, а воно вже призводить до інших серйозних проблем із здоров’ям.

Здуття живота

До складу фастфуду часто входить натрій — важливий мінерал, що надає смак їжі. Біда в тому, що його кількість у ньому занадто велика і може викликати здуття живота. Крім того, в організмі відбувається затримка рідини, через що піднімається артеріальний тиск і пригнічується діяльність серцево-судинної системи. Велика кількість натрію сприяє також розвитку хвороб нирок і утворенню в них каменів.

Загроза запорів

У їжі швидкого приготування занадто мало дієтичних харчових волокон. Це означає, що травна система працюватиме гірше і справа закінчиться труднощами з випорожненням кишечника.

Ризик розвитку раку

М’ясо для фастфуду обсмажується при високих температурах, через що в ньому утворюються гетероциклічні аміни. Це канцерогенні речовини, які, згідно з висновками вчених, можуть викликати онкологічні захворювання. Карамельне забарвлення коли, до речі, теж пов’язують із ризиком розвитку раку. Так що мова йде не тільки про їжу, але і про шкідливі напої.

Погані зуби

Їжа швидкого приготування має кислотну природу, оскільки в ній великий вміст соди і натрію. Вони, в свою чергу, руйнують зубну емаль і провокують виникнення карієсу.

Слабкі кістки

Вчені довели, що регулярне вживання в їжу фастфуду призводить до зниження щільності кісток. У всьому знову-таки винна велика кількість натрію.

Проблеми зі шкірою

Цукор, що міститься в їжі швидкого приготування, викликає запальні реакції на шкірі, враховуючи прищі і екзему.

Високий рівень холестерину

Фастфуд — джерело штучних трансжирів. Потрапляючи в організм, вони зменшують кількість хорошого холестерину, збільшуючи рівень поганого. Це вже призводить до розвитку серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.

Проблеми з зачаттям

Фталати впливають на вироблення організмом гормонів, також і статевих. Відповідно, шкідлива їжа потенційно може призвести до безпліддя!

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net