Прогрес

Штучний інтелект змінить наше життя набагато сильніше, ніж поява айфона

Віце-президент Intel Навин Рав порівняв нинішній етап розвитку машинного навчання з першим роком появи айфонів. Ніхто тоді не знав, до яких тектонічних змін в роботі, комунікаціях і розвагах це призведе. Ми усвідомлюємо це тільки зараз. ІІ змінить наше життя набагато сильніше, ніж поява айфона, і навіть винахід колеса і пороху.

В Intel Навін Рао не тільки віце-президент, але і генеральний менеджер з ІІ. Він порівняв світанок штучного інтелекту з розвитком айфонів. Як і iPhone, машинне навчання не було першою формою ШІ, але саме вона привернула увагу і стала важливою віхою в розвитку технології. На думку Рао, наступаюча революція ІІ-головна подія в історії людини як виду, пише HighTech + з посиланням на VentureBeat.

«Мало хто розуміє масштаб змін, які принесли з собою смартфони. Ніхто не передбачав, що вони значно збільшать наш робочий день, тому що тепер ми не відходимо від електронної пошти, — сказав він. — Ніхто не прогнозував, що ми станемо просити членів сім’ї дивитися в їхні пристрої, щоб ми могли поговорити з ними. Ніхто не думав, що нам доведеться вчити дітей навичкам спілкування віч-на-віч».

Революція ІІ, яка помножить обсяг і доступність інформації, збільшить і обізнаність експертів-людей. Рао пророкує серйозне зростання у всіх галузях, але особливо в охороні здоров’я, сільському господарстві та колонізації космосу.

Завдяки ІІ досвід і знання кращих фахівців стануть доступними для кожного — і це вже відбувається. Він наводить як приклад програму профілактики сліпоти в Китаї, коли офтальмологічні системи глибокого навчання допомагають завантаженим лікарям проводити огляд пацієнтів з маленьких міст. Чим більше з’являється шляхів безпечної передачі медичних даних, тим простіше ШІ розробляти нові види лікування, заявив Рао.

У сільському господарстві ІІ підвищить врожайність без генетичної модифікації, а в космосі — допоможе побудувати цілі колонії без висадки колоністів, вважають в Intel.

Для того щоб цей оптимістичний погляд став реальністю, Рао рекомендує слідувати трьом ключовим «чеснот» ІІ. Це вдумливість, безпека і прозорість. Акціонери повинні мінімізувати вплив фактора невідомості, дотримуватися обережності, постійно повторювати експерименти з різних точок зору і заохочувати відкриття дискусії.

На думку іншого віце-президента Intel, Гаді Сінгера, в майбутньому майже не залишиться професій, не пов’язаних з ШІ. Елементи штучного інтелекту з’являться в кожній галузі і призведе до зникнення цілого ряду професій.