Світ

Швеція ратифікувала Угоду Вірменія — ЄС

ШвецияПарламент Швеції 2-го травня одноголосно ратифікував Угоду про розширеному і всеосяжну партнерство Вірменія-ЄС. Про це повідомляється на сторінці МЗС Вірменії в Facebook з посиланням на сторінку посольства країни в Швеції.

У повідомленні наголошується, що в четвер голосування передувало відбулося в Риксдагу обговорення Угоди, для участі в якому було запрошено Надзвичайний і Повноважний посол Вірменії в Швеції Олександр Арзуманян.

В ході обговорення виступили представники шести фракцій парламенту, які висловили свою підтримку ратифікації документа.

По завершенні обговорень голова Комітету із зовнішніх відносин парламенту запросив посла на короткий прийом.

Угода про всеосяжну і розширеному партнерство між Вірменією і Євросоюзом було підписано 24 листопада 2017 року. Після ратифікації вірменським парламентом 11 квітня 2018 року, документ частково вступив в силу з 1 червня 2018 року. В даний час діє близько 80% положень Угоди.

Таким чином, Вірменія стала першою країною-членом ЄАЕС, яка підписала подібний документ з Європейським Союзом. Угода повноцінно вступить в силу після ратифікації всіма 28 країнами-членами ЄС і Вірменією. В даний час документ ратифікували Вірменія, Естонія, Латвія, Литва, Болгарія, Польща, Данія, Румунія, Угорщина, Люксембург, Данія, Великобританія, Німеччини та Фінляндії.

Всеосяжне і амбітне двосторонню угоду включає в себе політичне, економічне і галузеве співробітництво. Однією з цілей угоди є зміцнення діалогу в усіх напрямках, що становлять взаємний інтерес, шляхом розвитку тісних відносин між сторонами, підтримки зміцнення демократії та політичної, економічної та інституційної стабільності в Вірменії, а також розширення співпраці в торгівлі. Договір, зокрема, зачіпає такі сфери, як правосуддя, безпека, економіка, сільське господарство, навколишнє середовище, соціальна політика, охорона здоров’я, питання міграції, освіта і наука.