Здоров’я

Синє випромінювання може прискорювати старіння мозку і очей

Під яскравим синім випромінюванням світлодіодів пошкодження нейронів розвивалися у дрозофіл незалежно від наявності очей.

Світлодіоди неймовірно економічні і компактні в порівнянні з усіма попередніми штучними джерелами світла і випускають його в украй вузькому діапазоні хвиль. Вони знаходять все більш широке застосування в лампах, телевізорах і дисплеях — в тому числі для підсвічування РК-дисплеїв смартфонів і ноутбуків. Однак вплив світлодіодів на зір і здоров’я досі залишається спірним. На це вказує і нова стаття, опублікована в журналі Aging and Mechanisms of Disease, інформує Ukr.Media.

Ядвіга Гебультовіц (Jadwiga Giebultowicz) і її колеги з Університету штату Орегон проводили лабораторні експерименти, щодня піддаючи дрозофіл 12-годинному впливу синіх світлодіодів (з 12 годинами в темряві). Мухи контрольних груп всі 24 години проводили в темряві або отримували світло, синій з якого був відфільтрований.

Тривалість життя і у тих, і в інших виявилася вищою, ніж у дрозофіл в групі з синіми світлодіодами. Такі комахи демонстрували зниження рухових здібностей і гірше чіплялися за стіни. «Розтин» і гістологічне дослідження показало, що у комах розвинулися пошкодження клітин сітківки і мозку. Така картина дуже нагадує природні процеси старіння організму.

Крім того, частина мух відносилася до мутантного штаму, були від народження сліпі і не здатні розвинути нормальні очі. Проте погіршення моторики і пошкодження нейронів виявлялися і у них. Можливо, це відбувається через вплив променів відповідної довжини хвилі на гени, що регулюють добові циркадні ритми організму, що призводить до порушення їх нормальної циклічної роботи. Можливо також, що світло впливає на гени, залучені в розвиток запальних процесів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net