Соціум

Скасування трудових книжок: як українцям довести стаж

Зовсім скоро в Україні скасують паперові трудові книжки.

При відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Верховний суд повідомив, що робити громадянам без трудової книжки. Про це йде мова в позові громадянина, який претендує на пенсію, до Шевченківського об’єднаного управління Пенсійного фонду, інформує Ukr.Media.

Формальні неточності в документах, за загальним правилом, не можуть бути підставою для органів пенсійного фонду щодо обмеження особи у реалізації конституційного права на соціальний захист. Це головне, що слід знати при перенесення трудової книжки в електронну форму.

В решті рішення суду найчастіше базується на ст. 46 Конституції України, де зазначено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Постановою Кабміну № 637 затверджено Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Як визначать стаж без трудової книжки

Пунктом 1 цього Порядку передбачено, що за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, зараховуваних в трудовий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом за погодженням Мінпраці та Мінфіну. Механізм підтвердження таких періодів роботи визначено Порядком підтвердження періодів роботи, зараховуваних в трудовий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років.

Крім того, колегія суддів вказала, що, приймаючи документи, орган, що призначає пенсію перевіряє:

правильність оформлення заяви, відповідність викладених у ній відомостей про особу згідно з паспортом та документами про стаж;
зміст і належне оформлення наданих документів;
копії відповідних документів, фіксує й засвідчує виявлені розходження (невідповідності).
Орган, що призначає пенсію, при наявності сумнівів має право вимагати від підприємств, установ і організацій, фізичних осіб дооформлення в трьохмісячний термін з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net