Світ

Собор Паризької Богоматері може бути перероблений в «оранжерею»

Собор Парижской БогоматериАрхітектори запропонували замінити покрівлю всесвітньо відомого собору, на дві третини звалилися під час пожежі 15 квітня, скляної пасікою, заповненої бджолами і величезним, закритим садом, що тягнуться вздовж всього даху, повідомляє РГ з посиланням на The New York Post.

Медоносні бджоли раніше жили на даху в дерев’яних ящиках і понад 180 тисяч з них неймовірним чином пережили пожежа. Розробники запевняють, що бджоли влаштуються в новій конструкції, створивши «мед Нотр-Дам де Парі».

Архітектори також запропонували використовувати дерев’яну конструкцію горища для спорудження грядок в теплиці при збереженні початкового контуру будівлі собору, якому налічується 856 років. Дах Нотр-Дама, в основному зруйнована під час пожежі, була зроблена з дерева і включала в себе деякі з оригінальних балок, побудованих ще в 12-му столітті.

Рухнувшие під час пожежі шпиль з дерева і свинцю і дах планується замінити сталевий позолоченою конструкцією, покритої гігантськими скляними панелями. Автори проекту запевняють, що в теплиці можуть бути організовані освітні семінари, щоб «відновити зв’язок дітей з природою». У студії вважають, що розглядає новий дизайн Нотр-Дама як питання екологічної, освітньої та соціальної інтеграції.

В даний час вся Франція обговорює, як краще відновити готичний собор після гігантської пожежі, яка завдала відомої світової пам’ятки величезної шкоди.

На прес-конференції після пожежі прем’єр-міністр Франції Едуард Філіп запропонував провести міжнародний архітектурний конкурс, щоб перепроектувати шпиль собору. За його словами, новий проект повинен бути «адаптований до запитів нашого часу».

За словами представника собору Паризької Богоматері, вартість його ремонту перевищить мільярд доларів. В даний час в фонд реконструкції собору зібрано 835 млн доларів, причому гроші надходять як від мільярдерів, так і від школярів.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net