Політика

Соціал-демократи і центристи сформують новий фінський уряд

ФинляндияЯка перемогла на парламентських виборах 14 квітня опозиційна Соціал-демократична партія (СДП) і партія прем’єр-міністра Юхи Сипили «Фінляндський центр» (ФЦ), а також три малі партії будуть формувати новий коаліційний уряд Фінляндії і визначати його порядок. Про це повідомив у середу на прес-конференції лідер СДП Антті Рінне, передає ТАСС.

«На додаток до СДП це «Фінляндський центр», «Союз «зелених», «Лівий союз» і Шведська народна партія», — сказав він. «При цьому в парламенті [у урядових партій] було б 117 мандатів», — зазначив Рінне.

Таким чином, опозиційні «Справжні фіни», що посіли друге місце на виборах 14 квітня, і Національна коаліційна партія, що стала третьою, не увійдуть в уряд. «Справжні фіни», згідно з останнім опитуванням громадської думки, зараз є самою популярною партією в країні, члени коаліції — на другому місці, а СДП — лише на третьому.

«Прийти до взаєморозуміння з програмою роботи уряду було простіше з центристами, ніж з Національною коаліцією», — пояснив свій вибір Рінне. Відразу після виборів в парламент він також говорив, що позиції його партії і «Справжніх фінів» далекі один від одного.

Він заявив також, що сподівається на те, що в уряду «буде хороша співпраця з опозицією з великих питань».

Лідер «зелених» Пекка Хаавісто повідомив, що переговори за програмою уряду, які почнуться вже сьогодні, займуть 3-4 тижні. Сіпіля в свою чергу зазначив, що «вони будуть непростими».