Соціум

Sotheby’s планує виставити на торги волосся Бетховена

Британський аукціонний дім sotheby’s планує виставити на торги «солідну» пасмо волосся Людвіга ван Бетховена, яку сам німецький композитор відрізав і подарував одному в 1826 році, передає Reuters.

Очікується, що лот піде за 19 000 доларів, однак представник sotheby’s Саймон Магуайр заявив, що в кінцевому підсумку пасмо може бути продана за значно більшу ціну.

За його словами, австрійський піаніст Антон Хальм попросив композитора подарувати дружині пасмо волосся на пам’ять, але слуга Бетховена замість цього послав волосся козла, привівши в сказ композитора.

«І потім він подарував Хальму пасмо волосся, яку сам зрізав із задньої частини голови, написавши, той може бути впевнений, що волосся справжні», — розповів Магуайр.

Хальм пізніше передав пасмо своєму учневі, Юліусу Епштейну, який був професором фортепіано у Віденській консерваторії. Її справжність була також підтверджена Олександром Уілком Теєром, автором першої наукової біографії Бетховена, додав Магуайр.

У минулому sotheby’s виставляв на торги пасмо волосся Бетховена, яка була зрізана на його смертному ложі в 1827 році, а також волосся інших композиторів Фредеріка Шопена і Вольфганга Амадея Моцарта і британського героя Гораціо Нельсона.