Men's & Women's

Спеції під час вагітності: які із них і в якій кількості може дозволити собі майбутня мама

Бабуся лякає петрушкою, подруга твердить про небезпечність часнику, а сіль і зовсім всі навколо записали в категорію «ворог номер один для майбутніх мам».

Під час вагітності навіть найбільш звичні харчові продукти несподівано потрапляють під підозру. Спеції в даному випадку не виняток. Адже, якщо вдуматися, практично жодну страву ми не вживаємо без приправ, інформує Ukr.Media.

Який ефект можуть надавати спеції на організм?

Чим більше різноманітних спецій, тим більше смакових відчуттів. Але крім смакових властивостей, які спеції дарують їжі, вони можуть здійснювати на організм лікувальний ефект.

Більшість прянощів являють собою складні біохімічні сполуки, своєрідний мікс різноманітних біологічно активних речовин. Вони в свою чергу і славляться своїми антиоксидантними, антисептичними, протизапальними та імуностимулюючими властивостями.

Такі спеції, наприклад, як імбир, куркума, коріандр, мають протизапальну та імуностимулюючу дію, покращують травлення і кровообіг.

Які спеції не рекомендується застосовувати під час вагітності?

Залежно від наявності супутніх захворювань (наприклад, при захворюванні шлунково-кишкового тракту в стадії загострення) жінці в положенні лікар може в індивідуальному порядку порекомендувати скоротити споживання тієї чи іншої прянощі.

Але в цілому, майбутнім мамам дозволяють всі спеції.

Яку порцію спецій може собі дозволити майбутня мама?

Заборон на спеції під час вагітності немає. Головне правило при їх використанні — помірність.

Під словом «помірність» експерти розуміють одну дрібку продукту, додану під час приготування їжі.

Чи можна вживати спеції, якщо майбутня мама страждає від набряків, токсикозу?

Зрозуміло, якщо у вагітної є які-небудь проблеми зі здоров’ям, вона повинна проконсультуватися з лікарем. І вже фахівець вирішить, як повинен змінитися її раціон.

Але в будь-якому разі потрібно розуміти механізм дії спецій. Спеції збуджують апетит, під їх дією виділяється більше шлункового соку, покращує травлення.

Зворотний бік цієї медалі — спрага.

Все просто: якщо майбутня мама хоче пити, вона почне споживати більше рекомендованого їй об’єму води. А це в свою чергу може призвести до виникнення набряків, порушення роботи нирок. Апетит, який розігрався на тлі прийому пряної їжі, може призвести до того, що вагітна буде перевищувати рекомендований денний калораж. Це загрожує набором ваги.

Скільки солі в день можна вживати під час вагітності?

Якщо від споживання перцю майбутня мама може практично без труднощів відмовитися або мінімізувати його (у силу тих чи інших причин), то від обмеження солі справи йдуть складніше. Без цієї спеції багато людей в принципі не уявляють свого життя.

Тим не менш під час очікування малюка рекомендується не перевищувати денну норму споживання солі.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує зменшити дозу солі на добу до 5 г (2 г натрію).

При цьому важливо відзначити, що 5 г солі (одна чайна ложка) — це не тільки та сіль, яку ви додаєте в процесі готування або з допомогою якої доводите до смаку вже готову страву, а вся сіль (в тому числі в покупних продуктах), яка потрапляє до вас в організм.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net