Здоров’я

Спеціалісти радять частіше сидіти на підлозі

У дитинстві ми часто отримували прочухана від бабусі за сидіння на підлозі. Вона завжди твердила, що це шкідливо для здоров’я і веліла переміститися на диван або крісло. Виявляється, сварилася вона даремно, адже, сидячи на підлозі, ми, навпаки, зміцнювали своє здоров’я!

Користь сидіння на підлозі дійсно підтверджують спеціалісти у сфері медицини, а так само ті, хто професійно займається йогою, інформує Ukr.Media.

Як саме впливає на людину її звичка сидіти на підлозі? Поспішаємо розповісти вам, як потрібно сидіти, щоб поліпшити своє самопочуття і, відповідно, якість життя.

Досвідчені йоги радять хоча б вдома пересідати з крісел, диванів і стільців на підлогу. Дивитися телевізор, читати книгу або займатися рукоділлям краще, сидячи на підлозі з прямою спиною і схрестивши ноги. Для більшої зручності можна спертися об стіну. Якщо втомлюються м’язи спини, також можна дозволити собі періодично розслабити та округлити спину, але потім знову її випрямити.

Так ви можете зміцнити м’язи спини та будете стимулювати оздоровлення кульшових суглобів, змусивши їх приймати незвичне положення і ставати більш рухливими. Також така поза допомагає поліпшити стан органів тазу, що теж важливо.

Домашні заняття йогою взагалі дуже корисні для спини та хребта людини. Про це кажуть не тільки тренери-практики, але і досвідчені нейрохірурги і ортопеди.

Звичайно, до кожної людини потрібен індивідуальний підхід. Якщо ідеться про лікування певної хвороби за допомогою йоги, то не варто самостійно підбирати сеанси, попередньо обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем.

Однак, якщо ідеться про профілактику, існує кілька простих вправ, які можуть виконувати абсолютно всі. Наприклад, вправа «Метелик» — один з найкращих варіантів. Вона не вимагає якихось зусиль, але водночас дуже позитивно впливає на стан нашого організму.

Також можна спробувати повторити популярну позу серед любителів йоги — «Ваджрасану». Перебування в цій асані повинне бути комфортним і необтяжливим. Якщо ви відчуваєте якийсь дискомфорт, приймаючи таке положення, значить, поки що варто обмежитися просто сидінням на підлозі зі схрещеними ногами.

Після виконання вправ рекомендується масажувати стопи та кісточки, а потім повернутися в обрану позицію. В цілому, така гімнастика не займе більше 10 хвилин, а при регулярному виконанні може позитивно вплинути на ваше здоров’я.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net