Політика

Спікер британської Палати громад і цього року не бажає бачити Трампа в парламенті

Спікер Палати громад британського парламенту Джон Беркоу в цьому році знову висловився проти того, щоб президент США Дональд Трамп виступив з промовою в головному законодавчому органі Сполученого Королівства під час майбутнього державного візиту, який відбудеться 3-5 червня на запрошення королеви Єлизавети II. Про це він заявив у вівторок у вашингтонському Інституті Брукінгса.

«Що стосується президента Трампа, то, по-перше, я не отримував жодного запиту з приводу того, щоб президент Трамп виступив перед обома палатами парламенту, такого запиту не було», — сказав він,повідомляє ТАСС.

«По-друге, варто згадати, що <…> за кордоном, і я використовую цей термін в політичному значенні, існує погляд, що є якась непорушна норма, усталена священне правило, щоб приїжджає з візитом до Сполученого Королівства президент Сполучених Штатів виступав перед обома палатами парламенту. Ви вже вибачте, що я так кажу, але це немає так. Це ні в якому разі не є непорушною нормою або правилом. Це часто відбувалося, але це відбувалося не кожен раз», — пояснив Беркоу. Він нагадав, що перед членами британського парламенту у свій час виступали 40-й президент США Рональд Рейган і 44-й президент США Барак Обама, а ось, наприклад, 43-й президент США Джордж Буш — молодший, хоч і відвідував країну з державними візитом, жодного разу не виступав.

За словами спікера, своє негативне відношення до виступу Трампа в парламенті він вже виклав 6 лютого 2017 року — перед попереднім візитом президента США до Великобританії. Тоді він пов’язав відмову прийняти Трампа у Вестмінстерському холі будівлі з 900-річною історією, який є найстарішою спорудою в парламентському комплексі, в тому числі з введенням в США указу про заборону міграції.