Соціум

Співзасновник Facebook закликав до розформування соціальної мережі

FacebookСпівзасновник Facebook Inc і колишній сусід Марка Цукерберга Кріс Хьюз закликав до розформування соціальної мережі в статті, опублікованій в New York Times.

«Ми — нація з традицією приборкання монополій, незалежно від того, наскільки благонамеренными можуть бути лідери цих компаній. Влада Марка безпрецедентна і неамериканська», — вважає Хьюз.

Facebook володіє найбільшою соціальною мережею з більш ніж 2 мільярдами користувачів по всьому світу. В її розпорядженні також WhatsApp Messenger і Instagram, кожен з яких використовується більше 1 мільярда людей.

Хьюз став співзасновником Facebook в 2004 році в Гарварді разом з генеральним директором компанії Цукербергом і Дастіном Московиццем. Він пішов з Facebook в 2007 році, пізніше заявивши що за три роки заробив півмільярда доларів.

«Минуло 15 років з тих пір, як я став співзасновником Facebook в Гарварді, Я не працював в компанії вже десять років. Але я відчуваю гнів і відповідальність», — пише Хьюз, який був онлайн-стратегом Барака Обами під час його президентської кампанії 2008 року.

Один з численних скандалів, пов’язаних з безпекою і конфіденційністю, що обрушилися на компанію, була витік даних 87 мільйонів користувачів, якою скористалася нині неіснуюча британська консалтингова політична фірма Cambridge Analytica.

Хьюз пише, що востаннє він зустрічався з Цукербергом влітку 2017 року, за кілька місяців до того, як вибухнув скандал з Cambridge Analytica.

«Марк хороший, добра людина. Але я злий, що його увага до зростання призвело до того, що він пожертвував безпекою і коректністю заради кліків. І я турбуюся, що Марк оточив себе командою, яка зміцнює його переконання, а не кидає їм виклик».

Хьюз не самотній у вимозі розформувати Facebook. Деякі законодавці закликали до федерального регулювання конфіденційності та антимонопольних дій, щоб «розбити» великі технологічні компанії.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net