Політика

США дозволили компаніям передавати ядерні технології саудитам після вбивства Хашагджи

Міністерство енергетики США видало дозвіл двом американським компанія на передачу ядерних технологій в Саудівській Аравії після жорстокого вбивства саудівського журналіста Джамала Хашагджи. Про це заявив сенатор Тім Кейн.

Перший дозвіл було видано 18 жовтня 2018 року, всього через 16 днів після вбивства Хашагджи. Друге — 18 лютого 2019 року, передає Daily Beast.

Раніше американські ЗМІ повідомляли, що США видали шість дозволів компаніям, які так чи інакше прагнуть вести бізнес в Саудівській Аравії, намагаючись розширити ядерну програму. Два з них були видані після резонансного вбивства в той час, коли адміністрація Трампа ухилялася від питань Конгресу про триваюче розслідування цієї справи.

«Усвідомлення того, що адміністрація Трампа підписала угоду про те, щоб поділитися нашим ядерних ноу-хау з саудівським режимом після того, як воно жорстоко вбив жителя США, викликає занепокоєння», — сказав Кейн. «Прагнення президента Трампа дати саудівцям все, що вони хочуть, з-за заперечень Конгресу, що завдає шкоди інтересам національної безпеки і є одним з багатьох кроків, що вживаються адміністрацією, які розпалюють небезпечну ескалацію напруженості в регіоні».

Федеральний закон передбачає, що компанії повинні отримати дозвіл від уряду США на експорт ядерних технологій або участь у виробництві або розробці спеціальних ядерних матеріалів в Саудівській Аравії.

Хашагджи, який працював оглядачем американської газети Washington Post і з 2017 року проживав у США, зник у Туреччині 2 жовтня минулого року після того, як увійшов у будівлю генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Державні ЗМІ Саудівської Аравії в ніч на 20 жовтня поширили повідомлення генпрокурора країни, що, за попередніми даними, Хашагджи мертвий, до його загибелі сварка призвела зі співробітниками консульства.

Прокуратура Стамбула заявила, що вбивство Хашагджи було навмисним, тіло журналіста було розчленоване і знищено після того, як він був задушений в генконсульстві. Туреччина вимагає від Саудівської Аравії видачі винних, а також інформації про місцезнаходження тіла Хашагджи. За заявою Саудівської Генпрокуратури, у справі про вбивство Хашагджі затримано 21 особу. Для п’яти безпосередніх учасників вбивства прокуратура зажадала смертної кари. Тіло Хашагджі так і не знайшли.