Світ

США можуть вислати польотів на F-35 турецьких пілотів до 31 Липня

Виконуючий обов’язки глави Пентагону Патрік Shanahan повідомив своєму турецькому колезі Хулуси Акару, що навчаються в США польотів на F-35 пілоти повинні залишити країну до 31 липня, нових пілотів для навчання приймати не будуть, повідомив журнал Foreign Policy з посиланням на лист, датований 6 червня, передає РИА Новости.

Це рішення прийнято на тлі переговорів США і Туреччини, в ході яких Вашингтон відмовляє Анкару від закупівлі російського зенітно-ракетного комплексу (ЗРК) С-400.

За даними видання, 42 турецьких пілота, які навчаються на військово-повітряній базі Люк в Арізоні і базі Еглін у Флориді, повинні будуть виїхати до цієї дати. До цього моменту всі міжнародні відрядження будуть скасовані, а турецьким пілотам буде заборонений вхід на бази.

Два американських військових джерела підтвердили виданню, що Шанахан підписав лист і направив його до Туреччини. Третє джерело повідомило, що кроки, викладені в документі, обговорювалися в ході попередньої телефонної розмови між Міністром оборони Туреччини і Шанаханом.

Також буде припинена програма навчання 34 турецьких пілотів, які повинні були прибути в США, 20 чоловік повинні були приїхати пізніше в червні і ще 14 — з липня по листопад.

Санкції США передбачаються законом CAATSA, прийнятим в 2017 році. Він передбачає санкції проти Росії, Ірану і КНДР, а також проти третіх країн, які здійснюють з ними військово-технічне співробітництво. Раніше заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін заявив РІА Новини, що США чинять безпрецедентний тиск на країни Африки, Азії, арабські держави за військово-технічне співробітництво з РФ, але ефект виходить зворотний. У МЗС РФ називали проявом недобросовісної конкуренції тиск з боку Вашингтона з вимогою припинити співпрацю з Росією у військово-технічній галузі.