Економіка

США попередили Європу не використовувати спеціальний фінансовий інструмент для торгівлі з Іраном

ЕС и ИранСША попередили європейські банки, інвесторів і бізнес не використовувати спеціальний фінансовий інструмент, призначений для торгівлі Ірана і Європи в обхід американських санкцій, передає Reuters.

«Якщо ви є банком, інвестором, страховиком або іншим бізнесом займаєтеся в Європі, ви повинні знати, що використання спеціального фінансового інструменту — дуже погане ділове рішення», — заявив спеціальний помічник президента США і старший директор для зброї масового знищення і біологічного захисту Тім Моррісон.

Він також назвав рішення Ірану припинити виконання частини зобов’язань по ядерному угоди «ні чим іншим, як ядерним шантажем Європи».

Раніше президент Хасан Роухані оголосив, що Іран припинить виконання деяких своїх зобов’язань за ядерною угодою. Іран більше не буде дотримуватися обмежень, що накладаються на зберігання збагаченого урану і важкої води відповідно до угоди. Іншим сторонам угоди було дано 60 днів для виконання своїх зобов’язань в рамках СВПД, особливо пов’язаних з банківським і нафтовим секторами.

Після виходу США з угоди іранська економіка зіткнулася з серйозними проблемами в банківській сфері. Під тиском Вашингтона Тегеран був відключений від системи SWIFT, що серйозно ускладнило фінансові взаємини іранського бізнесу з іноземними партнерами. У відповідь у січні 2019 року Берлін, Лондон і Париж оголосили про створення спеціального механізму розрахунків з Іраном, який дозволяє підтримувати торгівлю з ним в обхід санкцій США. Для цього у Франції з участю Великобританії та Німеччини була зареєстрована проектна компанія під назвою INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges, «Інструмент для підтримки торгових обмінів»).

Источник: NEWS.am

Аспекты.net