Політика

США попросили Німеччину направити наземні війська в Сирію

США закликали Німеччину відправити німецьких військових до Сирії. Про це сказав спецпредставник уряду США по Сирії Джеймс Джеффрі в інтерв’ю газеті Welt am Sonntag.

«Ми хочемо, щоб наземні війська Німеччини частково замінили американських військових у регіоні», — заявив Джеймс Джеффрі.

За словами дипломата, задіяння німецьких солдатів у бойових операціях у Сирії не є головною метою, оскільки «проти бойовиків Ісламської держави краще використовувати сили місцевих військових». Однак військовослужбовці ФРН могли б допомогти союзникам в області логістики, у навчанні місцевих солдатів й у сфері технічного обслуговування. Також ідеться про підтримку наземних військ із повітря.

Метою місії має стати забезпечення стабільності на північному сході Сирії і гарантії того, що в регіон не повернуться сили ІДІЛ. За словами Джеффрі, США не прагнуть повалити нинішнього президента Сирії Башара Асада, але хочуть домогтися у країні політичних реформ під егідою ООН і повного відходу Ірану з регіону.

Стверджується, що Джеффрі вже обговорив вимоги США із представниками уряду ФРН.

«Німецька сторона обмірковує, яку підтримку вона може надати, — повідомив він. — Можливо, будуть задіяні наземні війська. З іншого боку, це може бути і громадянська або фінансова підтримка чи військова допомога іншого роду».

На сьогодні військові Німеччини беруть участь у боротьбі проти ісламістів у Сирії, проводячи повітряну розвідку з території Йорданії.